Cutremurele, care sunt unele dintre cele mai puternice fenomene naturale de pe Pământ, pot avea loc oriunde pe planetă, deoarece energia este eliberată fie de activitatea vulcanică, fie de falii care alunecă în scoarța terestră. Dar, deși nu pot fi prevenite în timp reală, autpritățile au realizat planuri care spun ce trebuie să faci în caz de cutremur și unde e bine să te ascunzi imediat, coform unor recomandări DSU.
Cutremure, precum cel mai recent din Turcia, de 7,8, respectiv 7,7 grade pe scare Richter, pot fi devastatoare, ca urmare și bilanțul victimelor din Turcia care este actualizat de la oră la oră. Din păcate, deși tehnologiile au evoluat, la fel și știința care studiază aceste fenomene, seismologia, cu toate astea există foarte puține modalități de a detecta un cutremur pe cale să se producă.
Dar, autoritățile statelor unde au loc astfel de fenomene, precum și România, au elaborat ghiduri care vorbesc despre ce trebuie să faci în ca de cutremur, ce trebuie să eviți în cazul unui cutremur, lucruri care-ți pot salva viața, precum și unde să te ascunzi imediat.
Vezi și: Ce sunt replicile unui cutremur şi de ce se produc. Explicaţia specialiştilor
Așa cum spuneam, seismologia, deși avansată tehnologic, nu poate preveni în timp real apariția unui cutremur, decât în timpul evenimentului, și poate măsura ulterior intensitatea acestuia.
Dar, cu toate astea, din experiența anilor în care au existat cutremure, autoritățile, precum DSU, au inițiat anumite ghiduri și recomandări despre ce trebuie să faci în ca de cutremur, după cum urmează:
Deși cele enunțate anterior sunt aplicabile în aceste situații dramatice, recomandările autorităților vorbesc și de locurile unde ar trebui să ne ascundem, sau adăposti, în caz de cutremur. Așa cum spuneam, principala recomandare este de a rămâne în interior.
O altă recomandare este de a ne adăpostisub mobila grea, cum ar fi o masă, un birou, un pat sau orice mobilă solidă. Să ne acoperim capul și trunchiul pentru a nu fi loviți de obiectele care cad și să ne ținem de obiectul sub care ne aflăm, astfel încât să rămânem acoperiți.
În cazul în care nu ne putem ascunde sub ceva puternic sau dacă ne aflăm pe un hol, recomandarea este să ne aplecăm sau să ne ghemuim lângă un perete interior, iar dacă ne aflăm în apropiere deun centru comercial, să ne adăpostim în interiorul acestuia.
O altă recomandare este să evităm ușile care se pot trânti și provoca răniri, ferestrele, bibliotecile, mobilierul înalt și corpurile de iluminat, deoarece am putea fi răniți de cioburi de sticlă spartă sau de obiecte grele.
De evitat sunt și lifturile, deoarece, dacă ne aflăm într-un lift în timpul unui cutremur, există riscul unei accidentări grave, așa că cel mai bine ar fi să apăsăm butonul pentru fiecare etaj și să ieșim cât de repede putem, precum evitarea și a liniilor electrice căzute.
Indiferent care ar fi magnitudinea unui cutremur, deși există aceste ghiduri de supraviețuire, nimic nu te poate pregăti cu adevărat pentru un astfel de eveniment. Ceea ce putem face, totuși, în astfel de situații, este să încercăm să ne păstrăm calmul și luciditatea, dacă se poate, pentru a putea lua cele mai bune decizii în caz de cutremur.