Chiar dacă sunt extrem de simpatici și uneori chiar prietenoși, în deosebi puii, urșii sunt totuși animale sălbatice și, deci, pot reprezenta un real pericol. În plus, urșii sunt imprevizibili, fapt pentru care nu trebuie să interacționăm cu ei, chiar dacă, din varii motive, aceștia au devenit o prezență constantă în orașele de munte, mai ales acolo unde sunt tomberoane. Află, în continuare, ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu ursul, potrivit salvamontiștilor.
Fiind în căutare de hrană, urșii ajung deseori în apropiere de pensiuni și chiar de casele localnicilor în anumite zone ale țării. Îi poți întâlni, desigur, și pe traseele montane sau pe marginea drumurilor.
Oricât de tentantă ar fi ideea de a te fotografia cu un urs sau de a te apropia de pui ca să le dai mâncare, specialiștii condamnă un astfel de comportament, care este extrem de riscant, în unele cazuri fatal.
Astfel, dacă în drumeția dai de un urs, specialiștii îți pun la dispoziție câteva sfaturi pe care ar fi bine să le iei în considerare dacă vrei să scapi nevătămat. În primul rând, și poate cel mai important sfat, este să îți păstrezi, pe cât posibil, calmul. Da, este greu să te menții liniștit înt-o întâlnire cu un potențial vital extrem de crescut, însă trebuie să te mobilizezi, să tragi de câteva ori aer în piept și să fii cât poți de atent la comportamentul ursului.
Observă dacă animalul este agresiv, dacă este pur și simplu în trecere sau dacă mănâncă. Un alt sfat oferit de salvamontiști este următorul: indiferent de comportamentul ursului, încearcă să te retragi cu mișcări cât mai lente, cât mai ușoare și nu bruște, care ar putea fi percepute ca un semn de agresiune din partea ta.
Citește și: 4 urși, capturați și tranchilizați în zona cartierului Șchei din Brașov
La fel de important este să păstrezi contactul vizual cu animalul sălbatic, pentru a-i vedea mișcările, comportamentul. Evită, însă, pe cât posibil să îl privești țintă în ochi. Acest lucru poate fi interpretat de urs tot ca un semn de agresiune din partea ta.
Toți salvamontiștii atrag atenția asupra faptului că nu este bine să pornești într-o drumeție singur, fără a fi însoțit de măcar 1-2 parteneri de drum. De asemenea, rucsacul tău ar trebui să conțină un fluier și un spray de urs, pe care îl poți cumpăra din magazinele de specialitate.
Totodată, trebuie să știi că, dacă ursul înaintează spre tine, nu este neapărat un semn că urmează un atac, însă e bine să fii precaut. La fel, dacă animalul se ridică pe labele din spate, nu înseamnă că te va ataca, ci că vrea să obțină cât mai multe informații despre situația în care se află.