06 nov. 2023 | 09:22

Ce trebuie să faci cu solul din grădină în luna noiembrie. Aşa te vei bucura de o recoltă bogată anul viitor

Sfaturi pentru grădinari
Ce trebuie să faci cu solul din grădină în luna noiembrie. Aşa te vei bucura de o recoltă bogată anul viitor
Grădinar care îngrijește solul

În luna noiembrie, agricultorii și grădinarii se pregătesc pentru sezonul rece, luând o serie de măsuri pentru a proteja și îmbunătăți solul. Iată câteva recomandări importante privind actvitățile pe care le poți întreprinde în grădina și livada ta pentru a te bucura în continuare de roadele toamnei, dar și pentru a-și pregăti o recoltă bogată anul viitor.

Ce trebuie să faci în luna noiembrie în grădina ta

Luna noiembrie aduce cu ea provocări și oportunități pentru grădinarii și pasionații de grădinărit. Pe măsură ce se apropie sezonul rece, trebuie să ai în vedere alte activități față de ceea ce ai făcut în timpul verii și al toamnei.

Pe măsură ce zilele devin mai scurte și temperaturile scad, gospodarii sunt în alertă pentru a se asigura că solul și plantele lor sunt pregătite pentru iarnă. Luna noiembrie este momentul potrivit pentru a face mai multe schimbări prielnice pentru plantele, solul și grădina ta.

Iată câteva dintre activitățile pe care este bine să le faci în această perioadă dacă ești posesorul unei grădini.

1. Recoltarea finală: Această lună este momentul potrivit pentru a recolta ultimele legume și fructe rămase în grădină. Culege dovleceii, morcovii, sfecla, merele sau perele care mai sunt pe plante și depozitează-le într-un loc răcoros și uscat pentru a le păstra proaspete.

2. Curățarea grădinii: Elimină plantele moarte, bolnave sau uscate din grădină. Acest lucru previne răspândirea bolilor și a dăunătorilor în sezonul următor.

Cum pregătești solul pentru anul următor

În această lună, pregătirea solului pentru anul următor implică mai multe activități esențiale pentru a asigura un mediu propice pentru culturile viitoare. Urmărește cu atenție pașii importanți pe care îi poți urma:

1. Îmbogățirea solului: Adaugă compost sau îngrășăminte organice la sol pentru a-l îmbunătăți înainte de iarnă. Aceste adiții vor ajuta la menținerea fertilității solului și la pregătirea lui pentru viitoarele culturi.

2. Lucrarea solului: Utilizează o cazma sau un plug pentru a răsturna solul și pentru a amesteca stratul superior cu compostul și îngrășămintele. Această lucrare ajută la uniformizarea distribuției nutrienților în sol și la aerisirea acestuia.

3. Protecția solului: Pentru a preveni eroziunea solului și a-l proteja de elementele dure ale iernii, acoperă-l cu un strat de paie sau compost. Acest lucru va păstra solul fertil și îl va proteja de îngheț.

Pregătirea grădinii cu roade pentru primăvară

Dacă vrei să te bucuri de o grădină colorată după iarna gri, trebuie să te ocupi de acest lucru încă de acum. Nu te lăsa copleștit de scăderea temperaturilor și ocupă-te din timp pentru roadele ce le vei sădi pentru anul viitor. Ce trebuie să faci în primul rând?

1. Plantează bulbii de primăvară: Dacă dorești să te bucuri de flori de primăvară colorate, plantarea bulbilor precum lalelele, narcisele sau zambilele trebuie să fie făcută acum. Solul răcoros din noiembrie este potrivit pentru a planta bulbii care vor înflori în primăvară.

2. Îngrijește gazonul: Dacă ai gazon, taie-l la o înălțime mai mică înainte de venirea iernii. Aplică îngrășăminte specifice pentru gazon pentru a-i oferi nutrienții de care are nevoie pentru a rezista la iarnă.

3. Protejează plantele de iarnă: Dacă ai culturi de iarnă în grădină, precum varza, spanacul sau pătrunjelul, asigură-te că le acoperi cu un strat de paie sau folie de protecție pentru a le menține sănătoase în sezonul rece.

 

Parteneri
A murit unul dintre milionarii României. Omul l-a adus pe Bush la București
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Familia Regală britanică, în peircol. Antimonarhiștii acuză costuri prea mari pentru contribuabili
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
Taxa care îi face pe români să plătească mai mult în supermarketuri. Măsura este deja în vigoare
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
RĂZBOI în TOATĂ REGULA! AU LANSAT RACHETE asupra CAPITALEI
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată copiii Andreei Samson de la Asia Express. Actrița avea un bebeluș acasă când plecat pe Drumul Zeilor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro