24 apr. 2024 | 19:02

Ce trebuie să faci cu orice conservă din cămară înainte de a o desface. Semnul care îți indică faptul că trebuie aruncată

Sănătate
Ce trebuie să faci cu orice conservă din cămară înainte de a o desface. Semnul care îți indică faptul că trebuie aruncată
Ce trebuie să faci cu orice conservă din cămară înainte de a o desface. Semnul care îți indică faptul că trebuie aruncată

Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la conservele din cămară. Ce trebuie să facem cu aceste preparate înainte de a le consuma, pentru a evita îmbolnăvirea. Dacă observi acest detaliu, află că este un semn că trebuie aruncată imediat.

Cât de periculoase sunt conservele

Dr. Tudor Ciuhodaru a vorbit despre o problemă majoră, pe care mulți, însă, nu o conștientizează. Specialistul susține că este risc de botulism alimentar, o boală extrem de rară, la care suntem foarte predispuși din cauza stilului alimentar pe care îl avem.

Medicul atenționează că este esențial să fim atenți la consumul de conserve preparate în casă, mai ales în această perioadă. Verificați cu atenție orice conservă și aruncați-o dacă observați că recipientul este bombat sau deteriorat.

De asemenea, este recomandat să fierbeți minim 10 minute orice conservă înainte de consum. Recent, un bărbat în vârstă de 51 de ani a fost spitalizat după ce a consumat conserve de pește, care s-au dovedit a fi preparate greșit.

De asemenea, este important să menționăm că, în România, nu există medicamentul de elecție (antitoxina botulinică) care a fost adus din Republica Moldova. Din acest motiv, el nu poate fi administrat în situații de urgență.

Anul trecut, un bărbat în vârstă de 43 de ani a ajuns în stare critică, iar altul a decedat, după ce au consumat alimente contaminate cu Clostridium. Este vital să fim precauți în privința alimentelor și să acordăm atenție semnelor de deteriorare sau contaminare înainte de consum.

„E risc de botulism alimentar. Mare atenție la consumul de conserve preparate în gospodărie. Mai ales în această perioadă. Verificați și aruncați orice aliment conservat dacă recipientul este bombat şi fierbeți minim 10 minute orice conservă. Un pacient de 51 de ani ajuns la spital după ce a mâncat conserve de pește.

(!!!) În România nu există medicația de elecție (antitoxina botulinică) care a fost adusă din Republica Moldova. Anul trecut un pacient de 43 de ani a ajuns în stare critică iar altul a decedat după ingestia de alimente contaminate cu Clostridium”, a scris medicul pe rețelele de socializare.

Ce este, de fapt, botulismul

Medicul ieșean anunță că e risc de botulism alimentar și a explicat ce înseamnă, de fapt, această boală extrem de gravă. În principiu, este caracterizat de o paralizie simetrică, ce poate fi recunoscută după următoarele semne:

  • diplopie (vedere dublă),
  • disartrie (tulburări de vorbire) şi/sau disfagie (dificultate la înghițit);

Mai apoi, paralizia progresează rapid de la nivelul capului către gât, brațe, torace şi membre inferioare. Această incapacitate de mișcare duce rapid la insuficiență respiratorie şi, în cele mai rele cazuri, la deces.

„Greața, vărsăturile şi durerile abdominale pot apărea înainte sau după debutul paraliziei iar constipația şi retenția de urină fac parte adesea din tabloul clinic.

Sunt frecvente simptome ca amețeala, vederea încețoșată, gura uscată şi uneori durere şi uscăciunea în gât. Pacienții sunt în general alerți şi orientați, însă pot fi şi somnolenți, agitați şi anxioși.

Tipic, febra este absentă”, a mai explicat medicul.

Prevenirea botulismului implică conservarea corectă a alimentelor, mai ales cele din cămară. Este vital să învățați să recunoașteți simptomele bolii și să căutați imediat ajutor medical pentru tratamentul adecvat.

Este important să conservați alimentele corect pentru a preveni botulismul. Nu amânați prezentarea la spital dacă observați simptome precum paralizia progresivă simetrică, care apare la 18-36 de ore după consumul de alimente conservate inadecvat sau insuficient preparate termic.

Surprinzător, febra lipsește cu desăvârșire. Acordați primul ajutor prin eliminarea toxinei și aplicarea măsurilor de prim ajutor ABC, iar tratamentul de elecție este antitoxina. Este crucial să reacționați prompt pentru a trata botulismul în mod eficient și a preveni complicațiile grave.

Parteneri
Cristina Cioran, din nou mamă. Vedeta a dezvăluit cine este tatăl viitorului copil al său
Redactia.ro
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena
Click.ro
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ghinionul lovește ca un trăsnet o zodie! Ar putea să rămână fără bani chiar acum, pe final de an!
Unica.ro
Creșterea salariului minim. Contractele care se modifică de la 1 ianuarie 2025
EVZ.ro
Andrei Rotaru de la Insula iubirii, imagine romantică alături de Cristina. Dovada că foștii concurenți se înțeleg din ce în ce mai bine după ultima împăcare
Spynews
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
Zi ISTORICĂ pentru ROMÂNIA! Se ia DECIZIA AȘTEPTATĂ de zeci de ANI
Mediaflux
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rețeta Gabrielei Cristea de ruladă de bezea cu cremă de mascarpone și fructe de pădure: „Este un deliciu care se face ușor”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro