02 dec. 2021 | 09:46

Ce trebuie să faci cu orezul înainte de a-l pune la fiert. Trucul banal ca să nu se mai lipească de oală

Diverse
Ce trebuie să faci cu orezul înainte de a-l pune la fiert. Trucul banal ca să nu se mai lipească de oală

Multe persoane sunt tentate să creadă că a fierbe perfect orezul trebuie să fie floare la ureche. Până la urmă, ce poate fi atât de complicat? Îl pui în apă și îl lași la fiert! În realitate, însă, lucrurile nu stau chiar așa. Dacă vrei ca orezul pentru masa de prânz sau cină să fie pregătit perfect și să nu se lipească bob de bob, sunt două aspecte de care trebuie să ții mereu cont. Mai multe detalii, în continuare.

Ce trebuie să faci cu orezul înainte de a-l pune la fiert

Orezul este cel mai popular tip de cereale de pe întreg continentul, fiind hrana de bază în Asia și având nu mai puțin 40.000 de soiuri de diferite forme, dimensiuni, texturi, arome și culori.

Orezul hrănește mai bine de jumătate de glob, fiind alimentul de bază a peste 50% din populația lumii și sursa pentru 20% din energia asigurată prin alimentație la nivel mondial.

Cultura orezului datează de cel puțin 5.000 de ani, considerându-se că această cereală își are centrul genetic în regiunea Indo-Malayeză. Conform datelor istorice, există dovezi de pe vremea împăratului chinez Schen-Nung (2737 – 2705 înainte de Hristos), care semăna cinci plante de cereale despre care se credea că sunt sfinte: orezul, meiul, grâul, orzul și soia.

Acum că am vorbit puțin despre istoria și importanța acestui tip de cereale, putem trece și la partea practică, la metoda de preparare a acestuia pentru a ieșit numai bun de servit, fără a se lipi de oală sau boabele între ele.

Înainte de toate, lasă orezul la înmuiat în apă pentru circa o oră înainte de a-l găti. Asigură-te că l-ai pus într-o cantitate suficientă de apă. Ulterior, aruncă apa care a devenit tulbure (motivul fiind prezența amidonului) și clătește orezul în mai multe ape până ce devine limpede.

Citește și: A folosit apă de orez la flori și a avut un șoc după câteva zile. Ce s-a întâmplat cu plantele

Trucul banal ca să nu se mai lipească de oală

Dă uitării raportul 1:3! Multe gospodine obișnuiesc să fiarbă orezul în raport de 1:3, adică o parte de orez cu trei părți de apă. Greșeala constă în faptul că, în aceste proporții, cantitatea de apă este puțin prea mare pentru orezul fiert.

În schimb, folosește un raport de 1:2, adică două părți de apă pentru o parte de orez. O să observi că bobul de orez se fierbe perfect, nu rămâne tare și nici nu se înmoaie încât să se lipească boabele între ele.

Important de precizat că acest sfat este indicat atât în cazul orezului alb, dar mai ales în cazul orezului integral – care este și mai sănătos pentru organism. Aplicându-l vei vedea că orezul preparat de tine va fi pufos, perfect fiert și nu se va lipi.