25 oct. 2024 | 17:10

Ce trebuie să facă pensionarii care nu au primit încă deciziile de recalculare. Noi precizări de la Casa de Pensii

News
Ce trebuie să facă pensionarii care nu au primit încă deciziile de recalculare. Noi precizări de la Casa de Pensii
„În situaţia în care nu au primit deciziile, pot să le solicite” - CPMB

După marea recalculare a pensiilor, din păcate, s-a creat un adevărat haos. Ba mai mult, conform unor date de la CNPP, sunt, în continuare, pensionari care nu au primit încă deciziile de recalculare. În acest context au apărut noi precizări de la Casa de Pensii, conform cărora se explică ce trebuie să facă pensionarii care nu au primit încă deciziile de recalculare.

Mii de pensionari nu au primit încă deciziile de recalculare

Procesul de recalculare a pensiilor în România a generat multiple controverse, în special din cauza întârzierilor și a erorilor apărute în emiterea și trimiterea deciziilor de recalculare prin poștă. În contextul recentelor modificări legislative, recalcularea pensiilor a fost realizată pentru a corecta și ajusta nivelul pensiilor pentru mii de pensionari.

Cu toate acestea, procesul a fost caracterizat de probleme administrative și calcul greșit al sumelor, ceea ce a dus la nemulțumirea generală a beneficiarilor. Una dintre principalele dificultăți a fost reprezentată de trimiterea deciziilor de recalculare prin poștă.

Mulți pensionari au întâmpinat întârzieri semnificative în primirea documentelor, iar unii dintre ei au primit decizii de recalculare a pensiilor cu valori incorecte, cauzate de erori de calcul. Aceste greșeli au generat o adevărată stare de haos, obligându-i pe beneficiari să își verifice personal deciziile sau să solicite lămuriri suplimentare de la casele de pensii.

Au apărut noi precizări de la Casa de Pensii

Erorile de calcul au fost cauzate, în mare parte, de sistemul informatic învechit și de lipsa de personal specializat care să poată gestiona rapid volumul mare de recalculări. La aceasta se adaugă complexitatea legislației pensiilor, care complică procesul de calcul și poate duce la interpretări eronate ale formulelor de ajustare.

Pentru mulți pensionari, primirea deciziilor de recalculare greșite a implicat vizite suplimentare la ghișee și completarea de contestații, în speranța de a corecta erorile comise. În această situație dificilă, autoritățile au promis soluții rapide, menționând o revizuire a sistemului informatic și o reorganizare a procesului de recalculare.

De asemenea, s-au propus noi sesiuni de recalculare și de corectare a deciziilor eronate, cu accent pe accelerarea comunicării între casele de pensii și beneficiari. Totuși, aceste promisiuni nu au eliminat disconfortul creat și nesiguranța pensionarilor care se așteaptă la o pensie corect calculată.

Conform reprezentanților CNPP, la nivelul Bucureștiului au fost trimise „Toate cele 470.000 de decizii au fost transmise. Iar în situaţia în care nu au primit deciziile, pot să le solicite”, conform celor declarate de Angela Lazăr, director executiv adjunct la CPMB.

Ce trebuie să facă pensionarii care nu au primit încă deciziile de recalculare

Pentru pensionarii care nu au primit încă deciziile de recalculare, există mai mulți pași recomandați pentru a verifica statusul procesului și a obține informațiile necesare. În primul rând, pensionarii sunt sfătuiți să contacteze casa de pensii la care sunt înregistrați, fie prin telefon, fie prin e-mail, pentru a verifica dacă decizia de recalculare a fost emisă și dacă a fost trimisă prin poștă.

Casele de pensii locale pot oferi detalii despre statusul recalculării și eventualele întârzieri.

„Vă daţi seama că noi am transmis deciziile la Poştă, dar Poşta ni le va restitui ulterior (dacă ele nu ajung la pensionari, pentru că aceștia nu au fost găsiți acasă sau pentru că și-au schimbat adresa -n.r.).

Şi, până să ne restituie oficiile poştale deciziile respective, noi putem să le punem pensionarilor la dispoziţie decizia de recalculare pe care o ridică de aici (de la Casa de Pensii -n.r.), nu o mai trimitem încă o dată, dar trebuia să ne comunice schimbarea de domiciliu şi noi să facem această comunicare în sistemul de pensii ca urmare a cererii persoanelor respective”, adaugă directorul executiv adjunct la CPMB.

Dacă nu reușesc să obțină informații clare prin aceste canale, pensionarii pot vizita personal sediul casei de pensii. Este recomandat să verifice programul de lucru al casei de pensii, deoarece unele birouri au perioade dedicate consultării publicului.

De asemenea, pensionarii pot completa o contestație oficială dacă suspectează că au fost omise din greșeală în procesul de trimitere a deciziilor de recalculare sau dacă identifică erori în sumele calculate. Contestațiile se depun la casa de pensii și pot accelera procesul de clarificare a situației

În concluzie, pensionarii care nu au primit încă deciziile de recalculare au la dispoziție mai multe modalități de a verifica și solicita informații despre situația lor. În eventualitatea unor probleme administrative, comunicarea directă cu casa de pensii și, dacă este necesar, depunerea unei contestații sunt pași importanți pentru a rezolva aceste neclarități.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își schimbă cercul de prieteni anul viitor. Renunță la oamenii falși
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro