Ce tradiții și obiceiuri sunt respectate de Paștele Catolic. Diferențe față de Paștele Ortodox

Ce tradiții și obiceiuri sunt respectate de Paștele Catolic. Diferențe față de Paștele Ortodox
Diferențe principale între tradițiile de Paște catolice și ortodoxe

Ca în fiecare an, creștinii catolici sărbătoresc cu o săptămână mai devreme sărbătorea de Paște. Probabil că știți că tradițiile pascale catolice și creștine au amestecat practicile religioase cu ouăle vopsite și iepurașii de ciocolată. Dar lumea ortodoxă are propriile sale moduri foarte diferite de a sărbători această sărbătoare. Tradițiile și obiceiurile Pascale ale creștinilor catolici diferă de cele ale ortodocșilor.

Diferențe principale între tradițiile de Paște catolice și ortodoxe

Prima mare diferență între Paștele catolic și cel ortodox constă în data la care este sărbătorit. În timp ce Paștele este o sărbătoare mobilă, creștinismul oriental și cel occidental își bazează calculele pentru aceasta pe calendare diferite. Paștele a fost întotdeauna sărbătorit în prima duminică care urmează primei luni pline după echinocțiul de primăvară.

Atât Bisericile occidentale, catolică și protestantă, cât și Bisericile orientale, ortodoxă greacă și rusă, urmează această tradiție, chiar dacă există o diferență de aproximativ cinci săptămâni între datele celor două sărbători pascale.

Motivul acestei diferențe este că Biserica occidentală urmează vechiul calendar iulian, în timp ce Biserica Ortodoxă folosește calendarul gregorian.

O altă diferență constă în modul în care cele două biserici calculează data echinocțiului de primăvară. Biserica occidentală respectă luna plină ecleziastică, care consideră 21 martie ca fiind data stabilă pentru echinocțiul vernal.

Pe de altă parte, Biserica Răsăriteană își stabilește celebrarea în raport cu luna plină astronomică. Așa se explică de ce datele Paștelui catolic și ortodox sunt diferite în fiecare an și rareori coincid.

Cu toate acestea, 2017 a fost momentul în care lumea occidentală și cea orientală au celebrat sărbătoarea în aceeași zi, pe 16 aprilie.

În Biserica Catolică, Săptămâna Sfântă începe în duminica dinaintea Paștelui cu Duminica Floriilor sau Duminica Patimilor, marcând intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim.

Cele trei zile care preced Paștele, numite și Triduum pascal, sunt deosebit de importante pentru catolici. Joia Sfântă include o reconstituire a ultimei cine a lui Iisus, pe care acesta a împărțit-o cu apostolii săi în noaptea în care a fost trădat și arestat.

Vinerea Mare, ziua răstignirii și morții lui Iisus, cuprinde venerarea Crucii. Sâmbăta Sfântă este o priveghere pentru a veghea la așteptata înviere a lui Hristos, urmată de Duminica Paștelui.

Postul Mare la catolici

A doua diferență între tradițiile pascale este modul în care fiecare Biserică intră în Postul Mare. În Biserica Ortodoxă nu există o slujbă de Miercurea Cenușii, ci numită Duminica Iertării.

În timp ce Miercurea Cenușii pune accentul pe împăcarea cu Dumnezeu, Duminica iertării le amintește credincioșilor importanța împăcării între ei.

De aceea, există tradiția de a cere iertare familiei, prietenilor și tuturor celor pe care îi cunoașteți sau îi întâlniți în acea zi. De asemenea, practicile de post din Bisericile occidentale și cele orientale nu sunt aceleași.

Catolicii și protestanții pot alege la ce să renunțe în Postul Mare, cum ar fi ciocolata sau Facebook. Postul ortodox este mult mai strict și nu este permis să se personalizeze.

Cei care postesc devin practic vegani timp de 40 de zile și nu mănâncă carne, ouă și lactate și nici nu beau alcool.

Slujbele bisericești

Slujbele din Bisericile occidentale și cele din cele orientale sunt foarte diferite, dar în timpul Postului Mare și al Săptămânii Sfinte acest lucru este deosebit de adevărat.

Slujbele ortodoxe sunt lungi și numeroase, cu multe stări în picioare, plecăciuni și prosternări complete, ceea ce le face mai puțin prietenoase cu oamenii. Liturghia pascală propriu-zisă începe în jurul orei 22:00 sâmbătă seara și se termină în zorii zilei de duminică dimineața.

Simbolismul și mâncarea

Credeți că iepurașii de Paște și ouăle de ciocolată sunt tradiții universale de Paște? Nu chiar. Paștele ortodox nu are nimic de-a face cu iepurașii și probabil că majoritatea oamenilor nici nu vor face legătura. Același lucru este valabil și pentru ouăle de ciocolată.

Asta face ca tradițiile ortodoxe de Paște să fie mai puțin atractive pentru copii decât în lumea catolică. Paștele nu este un eveniment comercializat și este mai mult despre creștere și reînnoire spirituală.

După postul din timpul Postului Mare, când sunt interzise multe produse de origine animală, Paștele este ziua mâncării delicioase și abundente. Majoritatea familiilor primesc Paștele ortodox cu o masă frumoasă decorată cu buchete de flori proaspete de primăvară și multă mâncare tradițională.

Mesele principale sunt cele rituale, ouăle pictate, prăjiturile, mielul și cozonacul sunt tradiții esențiale de Paște. Ouăle, vopsite în mod tradițional în nuanțe de roșu, sunt simbolul pascal al învierii și al vieții noi.

Pâinile de post sunt o pâine proaspăt coaptă cu glazură albă, stropite și cu litere care înseamnă „Hristos a înviat”, o referire la învierea lui Iisus și motivul sărbătorii.

Pasca este un desert dulce de brânză, făcut din brânză, ouă, unt, stafide și nuci. Șunca, slănina sau mielul sunt, de asemenea, alimente obligatorii pentru tradițiile ortodoxe de Paște. Ele simbolizează marea bucurie și abundența Paștelui.

Toate aceste alimente sunt de obicei incluse în coșurile de Paște pe care oamenii le aduc la liturghia de Paște pentru a fi binecuvântate de preot. De asemenea, ele sunt de obicei folosite pentru a rupe postul în Duminica Paștelui, după un post de 40 de zile.

Jocurile de Paște

În cele din urmă, vânătoarea de ouă este o altă tradiție occidentală amuzantă pe care lumea ortodoxă nu o împărtășește. Jocul tipic de Paște este spargerea ouălor, care simbolizează învierea și viața nouă. Regulile sunt simple.

Fiecare jucător ține în mână un ou roșu și lovește cu capătul oului său capătul oului celuilalt jucător. Scopul este de a sparge oul adversarului.

Când un capăt se sparge, câștigătorul continuă să încerce să spargă celălalt capăt al oului adversarului. Jucătorul care sparge oul celuilalt jucător la ambele capete câștigă și va avea noroc pe parcursul anului.

Concluzie

În cele din urmă, multe familii aleg să îmbine tradițiile de Paște care li se potrivesc cel mai bine. Așadar, indiferent de activitățile pe care voi și ai voștri le includeți în vacanța de Paște, distracție plăcută!

Cel mai important lucru este să vă conectați cu credința voastră și cu cei dragi. Un cadou de Paște sau două de mâncare gourmet cu care să vă răsfățați este, de asemenea, cu siguranță binevenit.