Ce țepe incredibile le dau românii proprietarilor de pensiuni din Grecia. Patronii furioși au luat măsuri
Când vorbim de Grecia, cel puțin în ultima vreme, auzim de tot mai multe situații în care turiștii sunt jecmăniți de proprietarii de pensiuni sau în restaurante. Dar, ca orice astfel de situație, există și un revers al medaliei. Așa că, azi vorbim despre ce țepe incredibile le dau românii proprietarilor de pensiuni din Grecia.
Au crescut prețurile în turismul grecesc în 2023
Grecia este una dintre destinațiile turistice cu cele mai mari cereri la nivel mondial. Turismul elen contribuie direct și indirect la 20% din produsul intern brut al Greciei. Astfel, turismul este una dintre principalele surse de venit național.
Vezi și: Reguli noi în turismul Greciei. Ce trebuie să facem pentru a mai putea merge în vacanțe
În ciuda dificultăților cu care s-a confruntat în timpul pandemiei și al războiului din Ucraina, sectorul s-a dovedit a fi rezistent și un pilon de creștere și stabilitate pentru economia elenă în ultimii ani. După încheierea măsurilor restrictive anti-COVID-19, țara aproape că a ajuns la veniturile turistice din 2019.
Cu toate acestea, fluxurile de călători din ce în ce mai mari, pe lângă cerințele ridicate ale călătorilor, necesită de urgență un plan eficient pentru dezvoltarea în continuare a sectorului. Dar, în același timp, protejarea peisajului natural, a mediului și a tradițiilor regiunilor este la fel de importantă. În plus, creșterea fluxurilor de turiști necesită un plan axat pe distribuirea echitabilă a fluxurilor din punct de vedere geografic și sezonier.
În anii 2022 și 2023, record de turiști
În 2022, sosirile de turiști internaționali au scăzut cu 37% la nivel mondial, comparativ cu 2019. Cu toate acestea, sectorul turistic al Greciei s-a dovedit a fi rezistent la această criză. Mai exact, în 2022, traficul de turism a scăzut cu 11,2% față de 2019.
Vezi și: Cât costă feribotul spre Thassos în 2023. Prețurile pentru adulți, copii și autoturisme
În ceea ce privește anul 2023, se preconizează că acesta va fi un an record pentru sectorul turistic din Grecia, veniturile din primul trimestru depășindu-le pe cele din aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit datelor din mai 2023 publicat de Institutul Asociației de Afaceri din Turism (INSETE), în perioada ianuarie-aprilie 2023, au fost înregistrate 2,7 milioane de sosiri internaționale, depășind nivelurile din aceeași perioadă a anului 2022, prezentând o creștere de 871 mii de sosiri, ceea ce reprezintă 47,1% față de anul trecut.
Ce țepe incredibile le dau românii proprietarilor de pensiuni din Grecia
Dar, cu toate aceste creșteri au venit și prețuri majorate, iar în ceea ce-i privesc pe turșitii români care au ales ca destinație Grecia, au apărut tot mai multe reclamații asupra serviciilor, precum și a modului în care unii au fost chiar jecmăniți în restaurantele elene.
Vezi și: Noile destinaţii turistice care îi fascinează pe români. Au uitat de Grecia sau Bulgaria?
De cealaltă parte, conform relatărilor din partea unor proprietari de pensiuni și hoteluri din Grecia, există și un revers al medaliei. Concret, informațiile vorbesc despre ce țepe incredibile le dau românii proprietarilor de pensiuni din Grecia, în urma cărora, patronii furioși au luat măsuri.
Una din practicile tot mai des întâlnite la unii turiști români este aceea de a rezerva cu mult timp înainte mai multe locuri de cazare, chiar și în aceeași stațiune, iar conform explicațiilor proprietarilor greci, aceiași turiști cu puțin timp înainte de a ajunge la locație, anulează restul rezervărilor, menținând doar una, ceea ce le poate crea mari probleme proprietarilor de pensiuni sau hoteluri, aceștia rămânând cu camere goale și neocupate, rezultatul fiind pierderi de bani.
Ca urmare a acestor situații din ce în ce mai dese, patronii furioși au luat măsuri concrete, și anume să nu mai meargă pe încredere și să ceară plata în avanas a minim jumătate din valoarea camerei. Motivul pentru care mulți români fac asta este că în cazul Greciei nu există așa-numita taxă de anulare a rezervării.