Insula Thassos, supranumită și Insula de Smarald, reprezintă una dintre cele mai populare destinații grecești. An de an, românii preferă să-și facă vacanțele pe această insulă, mai ales că este și cea mai apropiată de țara noastră. Pentru a ajunge pe insulă, trebuie neapărat să luați feribotul. Iată cât costă feribotul spre Thassos în 2023!
Insula Thassos se numără printre alegerile de top ale turiștilor români, în fiecare an. Mulți oameni preferă să se îndrepte către această insulă grecească cu mașina personală, căci distanța față de România nu este foarte mare și drumul nu presupune costuri uriașe. Asta în cazul în care nu preferați să călătoriți cu avionul.
Drumul din România spre Thassos este de circa 10 ore cu autovehiculul, însă indiferent pe unde alegi să mergi către insulă, veți avea nevoie să luați feribotul pentru a ajunge în Thassos. În acest caz, transportul cu feribotul către Thassos se poate face din două locații din Grecia, fie din Keramoti sau din Kavala. Keramoti este cel mai tranzitat de turiștii români, și asta pentru că transportul cu feribotul către Thassos din Kavala durează mai mult.
Deși tarifele au crescut ușor față de 2022, feribotul din Keramoti rămâne cea mai ieftină variantă și rapidă pentru mulți turiști care preferă să-și facă concediile pe insula Thassos din Grecia.
Așadar, dacă doriți să mergeți cu mașina spre „insula de smarald” a Greciei, aveți două variante. Traversați cu ferry din Keramoti până în Limenas, ori se merge până în Kavala, și traversați cu ferry până la Skala Prinos.
Dacă alegeți ruta Keramoti – Limenas, prețul este de 20 de euro mașina (până la 4,25 m)/ sens, 5 euro de adult, 3 euro de copil între 5 și 10 ani, iar copiii sub 5 ani călătoresc gratis. Aici sunt 30 de traversări pe zi, iar drumul durează aproximativ 35 de minute.
Citește și: Cât costă două şezlonguri în Thassos, în 2023
Cât despre traseul Kavala – Skala Prinos, prețul este tot de 20 de euro mașina (până la 4,25 m)/ sens, dar adultul plătește 6,5 euro, copilul între 5 și 10 ani, 4 euro, iar cel sub 5 ani merge gratis. Acest traseu este mai lung și durează aproximativ 75 de minute. Numărul de feriboturi care trec pe zi spre insula Thassos este de 5-6. Prețurile pentru traversare sunt dus-întors, la care adaugă cele de carburant și taxele de drumuri.
Cel mai scurt, dar și unul dintre cele mai cunoscute trasee București-Thassos este cel cu ieșire din România pe la Giurgiu-Ruse și cu traversarea Bulgariei în direcția la – Veliko Tarnovo – Tulovo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardjali – Makaza (BG) – Nimfea (GR) – Komotini – Keramoti – Thassos. Trecerea între Keramoti și insula Thassos se va face cu feribotul.
Acest drum poate fi parcurs în aproximativ 9-10 ore, însă merită precizat că există și perioade în care poți prinde aglomerație la punctul de trecere a frontierei dintre Bulgaria şi Grecia, Makaza-Nimfea. Acest lucru se întâmplă cu precădere în lunile iulie și august, de regulă la sfârșit de săptămână.
O altă variantă de drum București-Thassos, dar care presupune ceva mai mulți kilometri de parcurs, este cea cu intrare în Grecia prin vama Kulata. Astfel, după ce ai trecut de punctul de frontieră Giurgiu-Ruse, vei traversa Bulgaria pe la Plevna – centura orașului Sofia – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata(BG)-Promachonas(GR), ca mai apoi să te îndrepți spre Grecia către Kavala – Keramoti – Limenas Thassos, ori să iei feribotul din Kavala către Skala Prinos, Thassos.