Recent scriam despre prețurile practicate pe litoralul bulgăresc, dar și despre condițiile din 2022 de aici. Numărul turiștilor români este în creștere, iar plajele din stațiunile bulgărești sunt pline de români. Asta nu schimbă cu nimic, pe alocuri, calitatea serviciilor oferite de unii hotelieri de pe litoralul bulgăresc. Din ce în ce mai mulți români se plâng de aceste aspecte. Pe rețelele de socializare se vorbește deja despre ce țeapă au primit mai mulți turiști români în timpul vacanței din Bulgaria. Unii dintre românii ajunși aici au fost extrem de dezamăgiți.
Dacă ai noroc să dai peste o agenție bună, s-ar putea să găsești, la bani puțini, un pachet turistic all inclusive la un hotel de patru stele. Un exemplu ar fi un sejur pentru două persoane, de 6 zile.
Pachetul turistic a costat puțin peste 600 de euro, cu transport inclus cu autocarul, și preluare în stațiune, de 35 de euro. Drumul până în stațiune, vorbim aici de „Golden Sands” (n.r Nisipurile de Aur), a durat aproximativ cinci ore.
Partea cea mai grea, lucru de altfel de care s-au plâns mulți români, este trecerea prin vamă. În cazul în care sunteți cu mașina personală s-ar putea să dureze ceva mai mult, aproximativ 30 de minute.
Dacă sunteți cu autocarul, cum este cazul nostru, s-ar putea să dureze ceva mai puțin. O problemă ar mai fi trecerea peste „Podul Prieteniei”, în anumite zile fiind ceva mai aglomerat.
Drumul ulterior, până în stațiunea din Bulgaria, deși unii spun că trece prin zone pustii, nu este chiar atât de plictisitor.
Odată ajuns în stațiune, și la hotelul cu clasificare de patru stele, serviciile de primire-cazare, lasă mult de dorit. Deși cu all inclusive, la barul hotelului ai un număr limitat de băuturi, iar la una din piscine (situată pe acoperișul hotelului), chiar cu all inclusive plăteși 10 leva.
Situat foarte aproape de plajă, ai crede că la banii pe care i-ai plătit vei avea parte de o plajă dedicată. Din păcate, realitatea este cu totul alta, adică fără plajă.
Ești nevoit să-ți găsești un loc, cu greu, iar dacă vrei șezlong plătești cam 30 de leva. Noroc cu o zonă de piscină privată, unde pentru toată ziua, plătești pentru un pat cu umbrelă 10 leva.
Revenind la hotel, reamintim, catalogat ca fiind de patru stele, mâncarea oferită în pachetul all inclusive lasă mult de dorit. Poate puțini sunt cei care știu că, în general, la acest tip de pachet turistic mâncarea se reciclează. Adică, ce rămâne astăzi, vei găsi a doua zi, dar în alt preperat. Așa a fost și în acest caz.
Dacă nu ai noroc de o plajă privată, și mergi pe cont propriu, s-ar putea să ai surpriza să găsești șezlonguri și umbrele extrem de uzate. Unele dintre ele, deși se cer bani mulți, sunt chiar stricate și imposibil de utilizat.
În alte zone hoteliere, deși pe afară arată impecabil, în interior vei găsi camere învechite, unde nu s-au mai investit deloc bani, și poți avea ghinionul să rămâi blocat în lift, ceea ce nu este plăcut deloc.
Deși considerat a fi mult peste litoralul românesc, cu investiții și logistică germană, partea bulgărească a litoralului de la Marea Neagră a început să se deterioreze în acești ultimi doi ani.
Prețurile la restaurante, dacă faci paritatea, ai să observi că nu diferă cu mult de cele practicate în România. Cât despre servicii, fără a generaliza, în anumite stațiuni sunt la fel de proaste ca și pe litoralul românesc.
Un sfat de final ar fi să alegi cu mare grijă pachetul turistic, chiar și în Bulgaria. Review-urile de pe site-urile de booking nu sunt degeaba acolo.
Pot fi repere extrem de importante în alegerea unei stațiuni, a unui hotel, și chiar a unui pachet turistic. Așa că, mare grijă și vacanță plăcută!