Ce prețuri sunt în Bulgaria în 2022? Sezonul estival din acest an a înregistrat un număr mare de români plecați, fie în Bulgaria, Grecia, sau chiar Turcia. Dacă ne gândim că au fost doi ani de pandemie, nu ar trebui să ne mire explozia prețurilor. Chiar și în țara de la sud de Dunăre prețurile au mai crescut, comparativ cu ultimii ani. În cele ce urmează vă propunem două situații. Prima, care implică o familie de români care a fost in Kavarna timp de 10 zile si au mâncat in diverse localuri. Cea de a doua, tot cu o familie de români, soț și soție, dar care au petrecut 6 zile în altă stațiune, „Golden Sands”, într-un hotel cu all inclusive. Așadar, vom afla împreună ce prețuri sunt în Bulgaria în 2022, și cât costă mâncarea și băutura la restaurant.
Pentru cei care nu au ajuns până acum aici, Kavarna este situată în partea de nord a coastei bulgare a Mării Negre, la 64 km de Varna. Coasta este variată și există stânci combinate cu plaje și formațiuni abrazive, cum ar fi peșteri, fisuri etc. În apropierea orașului se află un promontoriu abrupt numit Kaliakra.
Stațiunea Kavarna este renumită pentru zona sa ecologică curată. Astăzi, Kavarna este cunoscută ca fiind Capitala stâncilor din Bulgaria. În fiecare vară, orașul reunește pe o singură scenă muzicieni rock de renume mondial.
În apropiere de Kavarna se află Rezervația Arheologică Națională Yaylata, unde au fost făcute o serie de descoperiri arheologice. Cu alte cuvinte, în afară de statul pe plajă, turiștii au ce vedea în această zonă de coastă a Bulgariei.
Dar, lăsând frumusețile zonei la o parte, ne concentrăm pe un sejur de 10 zile în această stațiune. Familia de români de care vorbim a testat piața, cum s-ar spune, la prețurile locale din restaurante.
În cele ce urmează vă oferim lista completă a prețurilor, în moneda locală, leva, la produsele comercializate în restaurantele de aici. Vă reamintim că acestea pot diferi, dar nu cu mult, în alte localuri de acest tip din aceeași stațiune, și în celelalte:
Așa cum spuneam la început, avem un al doilea exemplu de prețuri în Bulgaria în 2022. Pentru o familie de două persoane, soț și soție, un sejur de 6 zile, la un hotel de patru stele (dar mai bine zis de trei stele), a costat puțin peste 600 de euro cu transportul inclus cu autocarul, de 35 de euro dus-întors.
Sejurul în celebra stațiune de pe litoralul bulgăresc „Golden Sands”, (n.r.Nisipurile de Aur), cu all inclusive, a constat în acces la restaurant, la barul hotelului, dar cu anumite restricții în privința băuturilor, (de exemplu o cafea bună, expresso, era contra-cost, 3 leva), la piscina hotelului și cam atât.
În hotelul despre care vorbim exista și o piscină pe acoperiș, dar aici accesul era contra-cost, chiar și pentru all inclusive, plătindu-se 10 leva. Un alt lucru, pe care îl putem considera bonus, este că hotelul în cauză se află la doar 400 de metri de plajă.
Trecerea se face printr-o zonă de piscină privată. Aici poți sta pe un șezlong, sau pat cu doar 10 leva pe zi, având inclusiv umbrelă. Pentru bungalouri, aici pătești 40 de leva pentru toată ziua, și dispune de un bar unde se pot comanda băuturi, dar și mâncare.
Tot aici au existat pachete turistice, într-un alt hotel de cinci stele, de aproximativ 11.000 de lei, ocupanții acestui hotel beneficiind și de o piscină, de tip „Infinity pool”.
Și în această stațiune prețurile în restaurante nu au avut mari diferențe, în raport cu cele prezentate anterior. Un alt exemplu de prețuri, la una din cele mai populare terase de aici, majoritatea cocktail-urilor alcoolice variau în jurul a 8-10 leva.
Un alt exemplu, un burger de vită, într-un alt restaurant exotic costa aproximativ 22 de leva, iar 200 de grame de hamsie cu mămăligă și usturoi era aproximativ 9 leva, în rest toate celelalte prețuri erau aproximativ la fel.
Singura diferență notabilă, față de România, și asta este peste tot în Bulgaria, sunt prețurile la țigări. Dar, atenție, dacă sâmbătă 16 iulie, un pachet de țigări costa 5.69 leva, la un anume sortiment, la două zile, adică pe 18 iulie, prețurile crescuseră la 6.50 leva pentru acest sortiment de țigări. Creșterea prețurilor la produsele din tutun a fost anunțată de guvernul bulgar, încă de la începutul săptămânii trecute.
Reamintim că astăzi BNR a emis cursul de schimb, iar leva bulgărească a ajuns la 2,5212 de lei. Deși suntem tentați să plătim cu cash, recomandarea ar fi să se plătească, de obicei cu cardul.
Motivul este unu simplu. Paritatea leva/leu este mult mai bună dacă se face plata cu cardul (exe: BCR curs 2.61 la plata cu cardul în supermarketuri). BCR, conform datelor publicate de bancă, nu are comisioane suplimentare la plata într-o altă monedă.
Cu toate astea, recomandarea este să verificați dacă banca la care aveți cardul are sau nu comisioane la plățile efectuate într-o altă monedă, alta decât leul românesc.
Așa că, dacă nu ți-ai făcut un buget până acum, ai toate datele necesare. În funcție de datele oferite de noi, îți poți planifica o vacanță de vis pe plajele bulgărești.