În urma liberalizării pieței de energie electrică, consumatori își pot alege furnizorul. Cu toate acestea, oamenii trebuie să aibă foarte mare grijă când semnează contracte noi la energia electrică. Asta deoarece, furnizorii din acest domeniu au mai multe tactici de a-i înșela.
Mai exact, furnizorii pot prezenta oferte foarte bune la prima vedere, însă acestea s-ar putea să nu arate toate costurile suplimentare sau sunt pentru o perioadă scurtă de timp. O altă capcană în care pot intra consumatorii este cea a agenților de vânzări, care apar la ușă și sperie că rămân fără energie electrică dacă nu semnează urgent un nou contract, potrivit directorul general CEZ România, Ondrej Safar.
”Capcanele care se practică de obicei sunt, spre exemplu, că aceste oferte prezintă un preț foarte mic, dar nu arată toate componentele prețului, ci se referă doar la o parte din prețul final.
O altă practică este că oferta poate părea foarte atractivă la o primă vedere, dar dacă citești detaliile afli că acest preț se aplică pentru doar trei luni, iar după aceea este vorba despre un alt preț.
O altă capcană care se practică se referă la agenți de vânzări care vin la ușă și spun că sunt de la compania de energie, depinde de regiune, și că trebuie să semnezi ceva foarte rapid, altfel rămâi fără electricitate”, a declarat Ondrej Safar.
În aceste cazuri, oficialul CEZ România recomandă consumatorilor să verifice toate informațiile cu furnizorul pe care îl a în prezent, să sune la call-center sau să verifice pe site.
”Deci cam acestea sunt tacticile de a păcăli oamenii care se practică în mod obișnuit. În aceste cazuri, le recomand consumatorilor să verifice toate informațiile cu furnizorul actual, să sune la call-center, să verifice pe site.
Pot doar să le spun oamenilor că nu există miracole în ofertele ieftine. Acest lucru nu este valabil doar pentru electricitate, ci pentru orice lucru: când cumperi ceva, există un anumit preț, iar dacă prețul este prea mic, cel mai probabil în spate se ascunde o păcăleală. Deci, este foarte important să fim atenți”, a declarat Safar.
De la 1 ianuarie, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, consumatorii români nu mai plătesc prețuri stabilite de ANRE. Oamenii își pot alege un furnizor și sunt sfătuiți să compare ofertele de pe piață.