Veste incredibilă pe piața energiei electrice. CEZ vrea să plece din România

Veste incredibilă pe piața energiei electrice. CEZ vrea să plece din România

CEZ, gigantul din Cehia, ar intenționa să-și vândă toate activele din România, potrivit unor surse din industria energiei.

Grupul CEZ din Cehia ar intenționa să-și vândă toate afacerile pe care le derulează în România. Ar vrea să renunțe, așadar, la activele din domeniul distribuției și furnizării, cele care se găsesc acum în Oltenia, dar și la cele referitoare la producția de energie, concentrate în Dobrogea, potrivit profit.ro.

Se pare că autoritățile de reglementare din România au fost deja anunțate de aceste intenții, iar în această perioadă se poartă ultimele discuții în acest sens.

De ce vrea CEZ să plece din România

Un reprezentant al grupului CEZ din Cehia ar urma să ajungă la București pentru a discuta despre intențiile companiei. Nu e clar, deocamdată, de ce ar vrea CEZ să părăsească România, dar grupul și-a anunțat recent și ieșirea de pe piața din Bulgaria.

Activele din țara vecină ale cehilor ar urma să fie vândute unui jucător local, dar procesul este încă în plină desfășurare. Nu e pentru prima dată când CEZ își arată intenția de a vinde afacerile pe care le derulează în România. În urmă cu mai mulți ani, CEZ a scos la vânzare parcul eolian de la Cogealac-Fântânele-Grădina, dar fără succes pentru că nimeni nu s-a arătat interesat.

Parcul este cel mai cel mai mare parc eolian situat pe uscat din Europa, având în componența sa 240 de turbine de 2,5 MW, 100 metri înălțime și un diametru al rotorului de 100 de metri.

Prezența CEZ în România

Grupul din Cehia este reprezentat în România prin nouă companii – Distribuție Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power. În 2007, grupul a decis să-și separe activitățile, astfel că Distribuție Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) se ocupă să alimenteze cu energie electrică șapte județe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea.

De furnizarea energiei electrice și cea a gazelor naturale pe partea de sud-vest se ocupă CEZ Vânzare.

CEZ este controlat de statul ceh, care deține aproximativ 70% din pachetul de acțiuni. Grupul e prezent pe piața din România încă din anul 2005, atunci când a preluat compania de distribuție a energiei electrice Electrica Oltenia SA.