08 nov. 2023 | 17:48

Ce sunt punctele de stabilitate și cum se vor recalcula pensiile în 2024. Detaliile pe care trebuie să le știe toți românii 

Stiri social
Ce sunt punctele de stabilitate și cum se vor recalcula pensiile în 2024. Detaliile pe care trebuie să le știe toți românii 
Cum se vor recalcula pensiile în 2024

Ce sunt punctele de stabilitate și cum se vor recalcula pensiile în 2024? Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre cum vor crește pensiile românilor la recalculare anul viitor. Conform ministrului, valoarea totală a punctelor de pensie se formează din punctele contributivă, punctele necontributive asimilate, respectiv punctele de stabilitate. Iată tot ce trebuie să știe românii despre acestea. 

Ce sunt punctele de stabilitate și cum se vor recalcula pensiile în 2024

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus că punctele de stabilitate sunt punctele bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani.

Citește și: Cu cât cresc pensiile în luna aprilie, de fapt. Cine primeşte bani în plus

Pensiile se vor recalcula începând de anul viitor și vor crește.

”Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.

Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat ministrul Muncii la Antena 3. 

Ea a vorbit despre faptul că va exista o creștere medie raportată la noiembrie 2023. Astfel, în luna noiembrie 2024 raportă la noiembrie 2023 va există o creștere cam de 40% a pensiilor.

Ministrul Muncii a spus că există două principii de bază în noua lege a pensiilor: primul este că la muncă egală trebuie pensii egale, iar al doilea este respectarea contributivității.

Ce spune ministrul Muncii

Simona Bucura Oprescu a spus că prin noua lege a pensiei se dorește eliminarea inechităților, pentru că acum există pensionari care au ieșit la pensie în perioade diferite, care au avut aceeași muncă și parcurs profesional similar, dar încasează pensii diferite.

Citește și: Vestea momentului despre pensiile mărite ale românilor. Banii intră pe card cu întârziere, anunțul lui Marius Budăi

„În noua lege a pensiilor vom veni cu două principii de bază. Primul și cel mai important este acela că la muncă egală, este important să avem pensii egale. Și cel de-al doilea principiu important este respectarea contributivității.

Prin urmare, prin noua lege a pensiilor, încercăm să arătăm că și în România se poate și să arătăm că în România se poate și fără inechități. Fiindcă, din păcate, avem pensionari care au ieșit la pensie în perioade diferite, care au avut aceeași muncă, care au avut situații și parcurs profesional similar, dar cu toate acestea au pensii diferite.

Avem situații în care femei și bărbați, în aceleași condiții, au pensii diferite și nu în ultimul rând avem, în interiorul celor 1,2 milioane de pensionari care beneficiază de indemnizația minimă socială, din păcate, situații disproporționale”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Noua lege a pensiilor

Ministrul Muncii a prezentat săptămâna trecută proiectul noii legi a pensiilor. Aceasta are la bază mai multe principii, printre care cel al contributivității, egalității, obligativității și cel al stabilității asigurării la sistemul public de pensii. 

Află și: Veste importantă pentru pensionarii din România. Când se măresc pensiile cu rata inflației

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte.

Punctul de referință este valoarea punctului de pensie împărțit la 25.

Numărul de puncte de pensie se formează din numărul de puncte contributive, necontributive și din cele de stabilitate. 

Stagiul de cotizare peste 25 ani va fi ajustat cu puncte suplimentare pentru vechime:

  • 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv
  • 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35
  • 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate
  • De asemenea, toate cele 4.764.828 de pensii vor fi recalculate conform noii formule de calcul. 

În noua lege a pensiilor, stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare sunt condiționate de un stagiu de cotizare contributiv.

Citește și: Veste de ultimă oră despre creșterea pensiilor în România. Pensionarii se vor bucura, e oficial

Pentru a beneficiat de pensie de limită de vârstă e necesar un stagiu minim contributiv de 15 ani. La calculul vechimii de 15 ani nu se vor avea în vedere perioadele asimilate, sporul de grupă sau perioadele necontributive.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Loredana, costume speciale pt show-ul aniversar. Unde și-a făcut vedeta toate hainele pe care a purtat la concerte
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro