Deși ar părea că procesul va fi pentru toată lumea, pensiile vor crește, într-adevăr, dar numai pentru un anume segment, și asta se va face după recalcularea celor peste 5 milioane de români, așa cum anunța deja Marius Budăi. În ceea ce privesc declarațiile aceluiași ministru despre cu cât cresc pensiile în luna aprilie, de fapt, și cine primeşte bani în plus, rămâne să se stabilească după ce una din cele trei variante de lege ca fi aprobată în coaliție.
Așa cum făceam precizarea la începutul acestei luni, ministrul Muncii anunța un proces amplu de recalculare a pensiilor a aproximativ 5 milioane de pensionari, și tot atunci Marius Budăi declara că sunt cel puțin trei variante de lege, toate plecând de la Legea 127 care este baza soluționării inechităților din sistem:
„Așa cum am promis, eu, alături de colegii mei din minister și de la Casa de Pensii, pentru că nu lucrez singur, am acolo o echipă care îmi este alături. Am înaintat spre o primă lectură, avem și materialul trecut pe curat, într-o sinteză. Avem variantele de legi, am plecat, așa cum a promis PSD, de la Legea 127, deoarece principiul de acolo este unul corect în rezolvarea inechităților.”, declara Marius Budăi.
Conform noilor forumle de calcul, spun reprezentanții Casei Naționale de Pensii, se vehiculează ideea de 15%, procent care, în faăpt, înseamnă o majorare pentru acei pensionari care nu depășesc veniturile lunare aferente unui salariu mediu pe economie.
Înaceeași ordine de idei, CNAS spune că vor fi cheltuiți de la bugetul de stat aproximativ 3 miliarde de lei pentru a putea face această indexare de 15 procente, iar mai mult de jumătate din sumă va veni din bugetul asigurărilor de stat, și anume 2,5 miliarde de lei.
Așa cum anunța la începutul acestei luni Marius Budăi, deja s-a trecut la dezbateri pe marginea celor trei propuneri de lege care va schimba formula de calcul a pensiilor din România, ministrul explicând că sunt trei variante, toate trei intrând în dezbatere în cadrul coaliției de guvernare, ulterior urmând a fi discutate și cu ceilalți factori sociali:
„Sunt câteva aspecte care trebuie îmbunătățite, sunt în acest material, după care vom avea și decizia în Coaliție, după discuții și cu partenerii sociali. Principiul important este că nicio pensie să nu scadă în urma recalculării.
Am mers pe trei variante, pentru că așa este normal, suntem specialiști, vom demara discuții și cu partenerii sociali. Am reușit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii și de la Casa Națională de Pensii Publice. Avem varianta finală.
Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul și vom aștepta și feedback-ul de la liderii coaliției, după care, așă cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali și cu organizațiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeași greșeală și nu îmi doresc să fac o reformă la secret, așa cum a fost scris PNRR”, a declarat Ministrul Muncii.
Nu s-a făcut precizarea care a fost, în cele din urmă, varianta agreată de principiu de coaliție, urmând ca până la finalul acestei lunii Ministerul Muncii să aibă o variantă certă a noii formule de calcul a pensiilor.