Ministerul Energiei anunță schimbări importante pentru prosumatorii români. Ce trebuie să știe persoanele care produc acasă energie pentru propriul consum. Iată cum vor fi compensate iarna aceasta, potrivit noilor modificări anunțate de ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Românii care își produc singuri acasă energie pentru propriul consum prin panouri fotovoltaice trebuie să știe că Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică o serie de modificări importante la legea energiei, care îi privesc pe prosumatori.
Prosumator este acea persoană care își desfășoară activitățile în spațiul propriu situat într-o zonă determinată sau în alte spații aflate în imediata proximitate și care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum. De asemenea, prosumatorul poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial, sau în același sistem de distribuție închis. În cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități nu trebuie să constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.
Mai mulți prosumatori vor putea vinde energia electrică pe care o produc în exces propriilor furnizori de energie, după noile modificări făcute de Ministerul Energiei. Virgil Popescu a decis să crească nivelul puterii instalate. Astfel, prosumatorii români care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, în conformitate cu Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE).
Anterior, acest prag era stabilit de Ministerul Energiei la 100 kW pe loc de consum. Mai mult, Ministerul Energiei anunță ce categorie de prosumatori va fi compensată, pe perioada iernii. Doar persoanele care au o putere instalată de până la 200 kW vor putea beneficia de acest favor.
Măsura anunțată de Ministerul Energiei are și părți bune, și părți negative. Va fi un avantaj pentru prosumator, dar pentru furnizori ar putea însemna costuri în plus cu echilibrarea sistemului, costuri pe care le-ar putea transfera consumatorilor, avertizează expertul în energie Dumitru Chisăliță.
„Ce produci în momentul de față poți să consumi până la doi ani. Furnizorul devine depozitarul tău și îți compensează energia la cantitate. Ca prosumator ești protejat de fluctuații. Însă ar putea aduce scumpiri la nivelul consumatorilor din rețeaua de energie, pentru că furnizorul trebuie să facă în mod permanent echilibrare. Înseamnă costuri pentru furnizor și automat pentru consumator, pentru că le furnizorii de obicei transferă aceste costuri”, a explicat specialistul pentru Economedia.