Vești proaste pentru românii cu centrale termice de apartament. De ce costă atât de mult, ce a făcut Romgaz cu prețurile

Vești proaste pentru românii cu centrale termice de apartament. De ce costă atât de mult, ce a făcut Romgaz cu prețurile
Capitala ar putea resimți o creștere substanțială

La nivel mondial se constată o creștere exponențială la prețul gazelor naturale, care a crescut mai mult de la un an la altul. Motivul, spun specialiștii, se datorează combinației preocupărilor privind oferta și creșterea cererii. Se așteaptă ca prețul gazelor naturale să crească în continuare. Dacă există o iarnă deosebit de rece, analiștii văd potențialul pentru o altă dublare a prețului.

Prețul gazelor naturale explodează în acest an

Prețul gazelor naturale s-au dublat în acest an și se așteaptă să crească în continuare. Astfel, din păcate, vor rezulta facturi mai mari la încălzirea pe timp de iarnă pentru unii consumatori și costuri mai mari pentru serviciile electrice.

Saltul prețurilor va avea impact asupra consumatorilor, la utilități și companii în procesele de producție. Gazul natural este abundent și era ieftin de ani de zile, așa că această creștere a prețurilor în acest an este intensă. De asemenea, a ridicat acțiunile companiilor specializate în producția de gaze naturale, pe plan mondial.

Pe piața futures, contractul de gaze naturale pentru luna octombrie a crescut peste 5 dolari pe milion de unități termice britanice, sau mmBtus, pentru prima dată din februarie 2014. Pe lângă cererea de energie electrică și încălzire, gazul natural este un stoc important utilizat în prelucrarea substanțelor chimice, îngrășămintelor, hârtiei și sticlei, printre alte produse.

Prețurile gazelor naturale au fost surprinse de propria lor furtună perfectă, de aprovizionare mai mică și cererea în creștere. Inclusiv în Statele Unite ale Amercii se consată o creștere a preuțului gazelor naturale.

România resimte în aceste zile o creștere a prețului constantă. Creșterea vine din partea Romgaz către Elcen.

Romgaz mărește prețul. Capitala ar putea resimți o creștere substanțială

În acest context Rusia a decis micșorarea transportului de gaze naturale către Europa. România resmite din plin diminuarea stocurilor, și ca efect majorarea prețurilor.

Cel mai important jucător de pe piață, Romgaz, a decis majorarea procentuală la prețul gazelor naturale. Cel mai afectat în acest proces este Elcen, furnizorul de agent termic din Capitală.

Se vorbește de o creștere de cel puțin 60% a prețului de furnizare a gazelor naturale către Elcen, spune o analiză Economica.net. Asta ar face ca bucureștenii să resimtă asta în facturile ce vor veni la iarnă.

Deși va fi subvenționat cu 20%, teoretic, totuși costurile vor fi dublate în această iarnă. Surse din interior vorbesc de un preț stabilit de Romgaz de 151 lei/Mwh către Elcen.

Valoarea stabilită este dublă față de aceeași perioadă a anului trecut,. Preconizările spun că în 2022 prețul va ajunge la 230 de lei/MWh. În acest context, se pune întrebarea dacă Primăria Capitalei va mai putea subvenționa costul Gcaloriei. Aceasta va ajunge, conform unor calcule, la cel puțin 600 de lei.

Cu subvenția acordată de PMB bucureștenii plăteau până acum doar 163 de lei/Gca. Rămâne să vedem care vor fi calculele și dacă bugetul PMB va putea suporta diferențele pentru iarna lui 2021 – 2022.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI