Iubitorii de mare, soare și nisip sunt și iubitorii rapanelor. Deși, melcii de la Marea Neagră nu sunt atât de ușor de gătit, pot fi pregătiți în moduri diferite pentru toate gusturile. Iată ce sunt de fapt rapanele și cum se gătesc acestea: rețetă și ingrediente.
Rapanele sunt un gen de melci de mare prădători mari, moluște gasteropode marine din familia Muricidae. Rapana venosa este cunoscută și sub denumirea de melci de mare cu nervuri sau asiatice.
Pentru o lungă perioadă de timp, rapanele nu a fost folosite în alimentație, ci doar pentru suveniruri. Între timp, în țările occidentale, sunt de multă vreme o delicatesă. Astăzi, preparatele din aceste moluște pot fi comandate în restaurantele de la noi din țară, în special în cele de la malul mării, mai ales în sezonul estival. Secretul rapanelor este că trebuie să fie gătite corect. Atunci gustul preparatului va fi cu adevărat original. În plus, este important să păstrați moluștele astfel încât să ajungă în farfurie în stare excelentă.
Rapanele se hrănesc doar cu carne, astfel încât organismul uman beneficiază mai mult de pe urma lor decât de pe urme altor tipuri de moluște. Conțin multe proteine care ajută la restabilirea echilibrului energetic. De asemenea, carnea de rapane conține:
Din rapane puteți face mai multe mâncăruri delicioase, începând de la supe și terminând cu salate și gustări. Cum se gătesc de fapt rapanele? Iată o rețetă, precum și ingredientele necesare.
Pentru a pregăti acest fel de mâncare veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
Iată cum se gătesc de fapt cotletele de rapane. Se ia carnea de rapane și se taie fâșii. Cel 150 de grame de brânză se dau pe răzătoare. Se amestecă cele 4 ouă cu zeama de lămâie, peste care se adaugă condimentele. Se amestecă foarte bine toate ingredientele, până se omogenizează.
Se pune ulei de floarea soarelui într-o cratiță, pe aragaz, la foc mare să se încingă. Când devine suficient de încins se dă focul la mic și se pun cotletele în tigaie cu ajutorul unei linguri. Se prăjesc pe ambele părți.
Se ia o farfurie, peste care se așază frunzele de salată verde. Peste acestea se pun cotletele de rapane. Astfel, preparatul este gata pentru a fi servit.