În ultimii șapte ani a crescut consumul de pește în România, cu 40%, astfel că un român mănâncă într0un an 7 kg de pește.
De altfel, cherhanalele de la malul mării sunt pline. Sunt turiști ce așteaptă chiar și peste o oră până ce masa e gata. Cele mai căutate preparate sunt îndeosebi hamsiile, calcanul și midiile.
Majoritatea oamenilor preferă hamsia ca și pește, pentru că se mănâncă cu totul, însă și calcanul a început a fi foarte căutat, iar pălămida este un pește cu carne roșie fără oase, pe care românii îl preferă.
La Pescăria lui Matei, din Agigea, aflată chiar pe malul mării se pot găsi multe feluri de mâncare, de la chiftele de pește, ruladă de pește afumat cu brânză de vaci, midii în sos de vin alb cu leuștean, pește pe plită sau în saramură, dar și ciorbă de perișoare de pește, plus alte preparate.
La Golful pescarilor din Agigea poți mânca preparate din pește și fructe de mare. De altfel, meniul este alcătuit aproape total din pește și fructe de mare, iar mâncarea se prepară pe loc, chiar și afumăturile.
La Popasul pescarilor, în Olimp, cherhana deschisă încă din 1996, peștele servit depinde de ce anume s-a pescuit încă din zorii zilei, însă oferta este variată: zărgan, barbun, rechin, sturion, rapană, dar şi chefal, stavride, calcan, hamsii şi crap, totul asortat, fireşte, cu mujdei şi mămăligă.
La Petya (Black Sea) din 2 Mai, mâncarea este bună, iar meniul variază în funcție de ce pește s-a prins.
La Cazemata lui Puiu, din Mangalia, situată între Hotelul Paradiso și Saturn, chiar în locul unei foste cazemate din cel de-al Doilea Război Mondial. Aici se servește pește proaspăt pescuit chiar din Marea Neagră, precum calcan, chefal, guvide, zărgan, rechin etc., fructe de mare, midii şi raci. De recomandat sunt și frigăruile de rapane şi midiile pane cu sos pescăresc picant şi vin alb.
La Cherhanaua Tașaul din Năvodari, situată pe malul Lacului Tașaul există o terasă foarte frumoasă, unde te poți bucura de porţii serioase de peşte proaspăt, caviar la preţ bun, salată caldă de midii şi rapane, calcan, somn şi multe alte bunătăţi.
La Vadu pescarilor din Vadu, poți să mănânci scrumbie la plită, nisetru prăjit sau alte bunătăţi, evident cu mămăligă, mujdei şi vin rece. Concediul se apropie, așadar ai de unde alege să te delectezi cu cele mai bune preparate din pește.