Pentru turiștii români care ajung pe litoral a devenit un ritual să mănânce fructe de mare. Printre cele mai populare fructe de mare din Marea Neagră sunt rapanele. Le poți găsi pe la toate cherhanalele și restaurantele de aici. Numai că este o problemă, și nu de ieri de azi. Marea majoritate a fructelor de mare, inclusiv rapanele, ar putea dispărea în curând. Motivele sunt multiple, dar principalul motiv este poluarea.
Cu râurile care furnizează o cantitate abundentă de apă dulce, straturile superioare ale Mării Negre sunt mai puțin dense decât straturile sale inferioare mai sărate. O graniță permanentă între cele două previne orice amestecare verticală.
Oxigenul, derivat din atmosferă și fotosinteză, rămâne limitat la aceste ape de suprafață. Cu toate acestea, acest gaz prețios este esențial pentru dezvoltarea majorității speciilor vii. Cercetări recente, efectuate de grupul MAST de la Universitatea din Liège, au arătat că această limită oxicală a crescut de la 140 la 90 de metri între 1955 și 2015.
O compresie de aproape 40% din spațiul locuibil din Marea Neagră, direct legată de eutrofizarea și încălzirea globală a acesteia. Acest fenomen ar putea fi însoțit de consecințe ecologice și economice majore. Mai mult, o concentrație ridicată de hidrogen sulfurat, un gaz extrem de toxic, se află latentă în straturile cele mai adânci ale Mării Negre.
Pentru moment, nu există dovezi ale unei corelații între compresia zonei oxicale și creșterea acestui gaz. Efectele acestor degradări se resimt deja. Cu excepția cazului în care oamenii acționează acum, fructele de mare pot dispărea până în 2048. Este concluzia unui studiu National Geographic. Studiul prezintă o imagine sumbră pentru sănătatea mărilor, oceanelor și a oamenilor.
Potrivit studiului, pierderea biodiversității se accelerează. Aproximativ 29 la sută din speciile de fructe de mare pe care le consumă oamenii au dispărut deja. Dacă tendința pe termen lung continuă, în 30 de ani vor fi puțini sau deloc fructe de mare disponibile pentru recoltare durabilă, spune studiul.
Toate aceste studii încearcă să tragă un semnal de alarmă și asupra biodiversității din Marea Neagră, care și așa a început să scadă. Printre fructele de mare cele mai căutate, pe litoralul românesc de la Marea Neagră, sunt rapanele.
Aceste fructe de mare, conform biologilor marini, au început să scadă ca număr. Cecertătorii spun că în câțiva ani există posibilitatea să dispară definitiv.
”Rapana e bună. La ora actuală înseamnă 80% din pescuitul din Marea Neagră. Eu mă bucur ca iubitor al delfinilor că scade presiunea pe pește, scade presiunea pe calcan și în consecință rentează.
Eu cred că rapana ar trebui sa rămână.”, potrivit Adrian Bilba, director CMSN.
Rapanele sunt cele mai căutate fructe de mare pe litoralul românesc. Managerii de cherhanale spun că sunt din ce în ce mai rare. Această criză înseamnă pierderi financiare și scăderea numărului de clienți.
Odată cu dispariția rapanelor din Marea Neagră, proprietarii de restaurante vor fi obligați să le aducă din import. În acest caz costurile sunt destul de mari. O astfel de măsură ar aduce de la sine și o scumpire a produsului alimentar vândut clienților.