06 mart. 2023 | 19:32

Ce studii trebuie să ai ca să devii educatoare. Examenele pe care trebuie să le susții

Utile
Ce studii trebuie să ai ca să devii educatoare. Examenele pe care trebuie să le susții
Ce studii trebuie să ai ca să devii educatoare. Pașii profesionali pe care trebuie să-i parcurgi pentru definitivarea în învățământ.

Dacă vrei să ai un impact pozitiv major asupra vieților multor copii, probabil ai luat în calcul să te pregătești pentru învățământul preșcolar. Înainte de a alege opțiunea potrivită, este bine să fii la curent cu pașii profesionali pe care ar trebui să îi îndeplinești și să îi înțelegi. Playtech Știri îți explică ce studii trebuie să ai ca să devii educatoare.

Ce studii trebuie să ai ca să devii educatoare

În urmă cu câțiva ani, pentru a fi educatoare era suficient să urmezi cursurile unui liceu cu profil pedagogic. În prezent însă, regulile sunt mult mai stricte. Nu mai poți profesa în domeniul pedagogic dacă nu deții cursuri de formare sau o diplomă de licență în domeniu. Este de la sine înțeles că diploma este mult mai avantajoasă decât cursurile de câteva luni.

Dacă, totuși, nu dorești să continui studiile în domeniul universitar, este recomandat să faci cursuri de formare pentru educatori la o instituție acreditată. În caz contrar, când vei dori să te angajezi, vei descoperi că nu au nicio valoare.

Profesia de educatoare este bine privită dacă potențialul angajat deține o diplomă de licență în domeniu. Probabilitatea dde angajare în acest caz este mai mare. Asta înseamnă că trebuie să fie urmate cursurile de licență de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, specializarea Științele Educației.

După ce obții diploma de licență, va trebui să susții un examen de titularizare, în baza căruia te vei putea angaja în învățământul de stat. Pentru a te titulariza pe post, trebuie să obții nota 7 minimum. Parcursul profesional nu se oprește însă aici, cu atât mai mult dacă vrei să profesezi într-adevăr în acest domeniu.

Cum obții definitivarea în învățământul preșcolar

Așadar, dacă vrei să continui să profesezi ca educatoare, după ce te titularizezi pe post va trebui să obții gradele didactice. Este vorba despre o serie de examene care se susțin după un interval de câțiva ani de la intrarea în învățământ. În România, există două grade, II și I, toate probele de concurs fiind stabilite de Ministerul Educației.

Pentru început, trebuie să obții gradul II. Poți să susții probele după patru ani de la intrarea în învățământ. Evaluările în sine presupun o inspecție școlară specializată și alte două curente. Acestea se organizează pe durata celor patru ani de profesie. Va trebui să treci cu brio și de un test din metoda specialității, precum și de o probă orală din pedagogie.

La un interval tot de patru ani de la obținerea gradului II, poți să obții și gradul didactic I, care este și cel mai important. Pentru acesta va trebui să promovezi un colocviu de admitere, două inspecții curente și una școlară specială. Va mai fi nevoie să prezinți, în fața unei comisii, o lucrare metodico-științifică realizată cu sprijinul unui colaborator.

Pasul final este definitivarea în învățământ, care cuprinde două etape. Prima probă este eliminatorie și trebuie susținută la sediul inspectoratului școlar, în timpul anului de stagiu practic. Aceasta constă într-o evaluare a activității desfășurate în calitate de educatoare, cu prezentarea unui portofoliu profesional și susținerea a două cursuri cu prezența inspectorilor la clasă. A doua probă, care este și ultima, constă într-un examen scris.

PlaySport
Reacția superbei fotbaliste când un suporter i-a cerut tricoul! Povestea celei mai frumoase jucătoare din lume
Ego.ro
Antonia, GOALĂ pușcă! Poza din intimitate a scăpat pe net. Doar Alex Velea o vede AȘA
Digi24
Marea Britanie vrea să le dea ucrainenilor DragonFire, arma laser care va schimba „fundamental” războiul
Cancan.ro
Scandal uriaș la vârful lumii interlope din București. Soția unui mafiot celebru, filmată pe ascuns de șoferul milionarului
GSP.ro
Cosmin Olăroiu, la capătul puterilor în Emiratele Arabe Unite: „M-am săturat!”
Stirile PROTV
Veste extraordinară pentru Cherecheș. Ce au decis judecătorii, deși fostul primar a fugit pentru a scăpa de pedeapsă
Romania TV
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Nebunie totală, avem numele!
Capital.ro
Șoferii cu CATEGORIA B care sunt obligați să-şi schimbe PERMISUL. Legea nu le dă altfel voie pe șosele
EVZ.ro
Filmul de pe Netflix care i-a captivat pe cinefili. Suspans și mister
Adevarul
Legende pescărești cu monștri marini pescuiți la Sfântu Gheorghe: „A prins un morun de 675 de kilograme, din pântecele căruia a scos 145 de kilograme de caviar“ VIDEO
BZI.ro
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Cine va lua premiul de 100.000 de euro
Spynews.ro
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Libertatea.ro
REPORTAJ pe holurile Spitalului Sf. Pantelimon, unde se anchetează decesele suspecte ale 17 oameni. „La ATI e scandal în fiecare an, se mănâncă între ei”
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Ce se întâmplă când apeși tasta 6 la bancomat. Secretul pe care puțini îl știu
Redactia.ro
Ilie Năstase a spus cine este cea mai frumoasă femeie din lume! ”Vorbesc serios”
Digisport.ro
Cine este actorul celebru care a turnat-o pe Stela Popescu la Securitate: „Era prea emancipată”
Click.ro
Theo Rose a recunoscut că îl plăcea pe Anghel Damian din timpul relației cu Alex Leonte: „Strici și casa omului și pe a ta. Și-a asumat un mare risc...”
Viva.ro
FOTO "Camera neagră" a fost găsită în Pompei. Imagini din încăperea descrisă ca fiind cea mai uimitoare descoperire făcută vreodată
Digi24
Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu toporul de un deținut grațiat de Putin
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Instagram anunță schimbări la fotografiile publicate de utilizatori
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Mellina s-a vindecat după câteva luni în care s-a confruntat cu probleme de sănătate. A fost la un pas de anorexie
Spynews
Se dă lege în România. Va fi obligatoriu pentru București. Au anunțat azi, 12 aprilie
Capital.ro
Mierea încălzită este, într-adevăr, toxică sau nu? Ce se întâmplă dacă o încălzim la temperatura ceaiului
Antena 3
Crina Mardare și Mișu Cernea, poveste de dragoste atipică. Nu au locuit niciodată împreună, deși au o relație de peste două decenii
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
Se dau SALARII de 4.800 de lei lunar. CUM îi poți OBȚINE
Mediaflux
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O mai știi pe Tatiana Final Boss? Cum arată tânăra celebră pe TikTok, după ce a slăbit radical
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro