Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare a populației împotriva coronavirusului, a vorbit despre zvonurile potrivit cărora o a patra doză de vaccin anti-COVID ar fi necesară. Ce declarații a făcut medicul, cu puțin timp în urmă. Este valabil pentru toți cetățenii care sunt imunizați.
În cadrul unei conferințe de presă, coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a declarat că, momentan, nu ar fi nevoie de administrarea unei a patra doze de vaccin împotriva coronavirusului, întrucât doza booster ar oferi protecție pentru formele grave de coronavirus, inclusiv pentru tulpinele Omicron și Delta.
De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că imunitatea pentru varianta COVID Omicron se pierde mult mai repede față de alte tulpini, precum Delta.
„La momentul actual, nu avem toate datele disponibile să putem spune că se justifică administrarea celei de a patra doze.
Ştim în schimb că vaccinurile actuale, chiar după prima schemă, oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu Omicron, iar doza de booster asigură o protecţie de lungă durată, pentru că ştim că imunitatea pentru Omicron se pierde mai repede decât ceea ce ştiam pentru varianta Delta.
Expunerea la îmbolnăvire o avem cu toţii, în fiecare zi, având în vedere transmisibilitatea extrem de crescută pentru Omicron şi interacţiunea cu celelalte persoane.
Rezultatul final al infectării va fi diferit la o persoană vaccinată faţă de una nevaccinată. Vaccinul ne protejează faţă de formele grave”, a subliniat Valeriu Gheorghiţă.”, a declarat colonelul dr. Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.
Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut un anunț îngrijorător, în urmă cu doar câteva zile, despre faptul că tinerii sub 18 ani, care au fost infectați cu virusul COVID, pot dezvolta diabet zaharat, potrivit unor studii efectuate recent de către cei de la Centrul American de Control şi Prevenirea Bolilor.
„Centrul American de Control şi Prevenirea Bolilor prezintă datele unui studiu care arată că cei sub 18 ani care au istoric de trecere prin COVID-19 au un risc de 2 ori mai mare, de 2 ori şi jumătate mai mare de a dezvolta în perioada următoare diabet zaharat.
Din acest punct de vedere cred că nu trebuie să plecăm de la ideea că infecţia cu SARS-CoV-2 la copil evoluează ca o infecţie banală, o infecţie uşoară, fără risc de complicaţii.
Este adevărat că marea majoritatea a copiilor fac forme uşoare, fac forme inaparente clinic sau chiar asimptomatice, însă vedem că sunt situaţii în care evoluţia poate să fie nefavorabilă, cu risc de a face forme grave, mai ales în cazul celor care sunt în evidentă cu afecţiuni cronice, cum sunt diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, oncologice, renale, toate acestea crescând riscul unor forme grave şi unor complicaţii.”, a completat specialistul la Romexpo.
De asemenea, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare i-a sfătuit pe români să se informeze din surse sigure, punctând faptul că vaccinurile Covid-19 aprobate și autorizate pentru grupa de vârstă cuprinsă între 5 și 11 ani sunt sigure și eficiente.