Valeriu Gheorghiță, anunț înfiorător pentru tinerii români sub 18 ani. Boala cumplită pe care riscă s-o facă

Valeriu Gheorghiță, anunț înfiorător pentru tinerii români sub 18 ani. Boala cumplită pe care riscă s-o facă
Ce pericol există pentru tinerii care nu au împlinit 18 ani

Valeriu Gheorghiță a venit cu informații de ultimă oră despre tinerii români care nu au împlinit vârsta de 18 ani. Aceștia se confruntă cu un risc de două ori mai mare de a dezvolta o anumită boală. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a spus toate detaliile.

Ce a transmis Valeriu Gheorghiță

Miercuri, 26 ianuarie, s-a dat startul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 la Romexpo pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Valeriu Gheorghiță a vorbit despre faptul că există un studiu care demonstrează că persoanele sub 18 ani care s-au infectat cu virusul pot să dezvolte diabet zaharat.

„Centrul American de Control şi Prevenirea Bolilor prezintă datele unui studiu care arată că cei sub 18 ani care au istoric de trecere prin COVID-19 au un risc de 2 ori mai mare, de 2 ori şi jumătate mai mare de a dezvolta în perioada următoare diabet zaharat.

Din acest punct de vedere cred că nu trebuie să plecăm de la ideea că infecţia cu SARS-CoV-2 la copil evoluează ca o infecţie banală, o infecţie uşoară, fără risc de complicaţii.

Este adevărat că marea majoritatea a copiilor fac forme uşoare, fac forme inaparente clinic sau chiar asimptomatice, însă vedem că sunt situaţii în care evoluţia poate să fie nefavorabilă, cu risc de a face forme grave, mai ales în cazul celor care sunt în evidentă cu afecţiuni cronice, cum sunt diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, oncologice, renale, toate acestea crescând riscul unor forme grave şi unor complicaţii.”, a spus Gheorghiţă, la Romexpo.

„Trebuie să fim responsabili”

De asemenea, Valeriu Gheorghiță i-a rugat pe români să se informeze din surse sigure. Acesta a punctat că vaccinurile Covid-19 aprobate și autorizate pentru grupa de vârstă cuprinsă între 5 și 11 ani sunt sigure și eficiente, prevenind în cea mai mare parte formele severe de boală.

„Am observat în spaţiul public foarte multe informaţii inexacte, înşelătoare, care nu fac altceva decât să genereze emoţii negative în rândul părinţilor.

Vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate şi autorizate pentru această grupă de vârstă, 5 -11 ani, sunt vaccinuri sigure, sunt vaccinuri eficiente, previn în peste 90% din cazuri îmbolnăvirile de COVID-19 şi, de asemenea, previn în cea mai mare parte a cazurilor formele severe de boală şi decesele.

Trebuie să înţelegem că în momentul de faţă în România, din peste 7.000 de persoane spitalizate în unităţile sanitare aproape 10% sunt copii, sunt persoane sub 18 ani, de asemenea sunt 7 copii internaţi în terapie intensivă din cele circa 650 de persoane care astăzi sunt în secţiile de ATI.

De asemenea, cred că aceste date nu trebuie să rămână doar simple cifre, este vorba despre viaţa unor oameni, este vorba despre viaţa copiilor noştri şi din acest punct de vedere trebuie să fim responsabili, trebuie să ne informăm din surse corecte, din surse validate ştiinţific.”, a mai explicat acesta.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19 a transmis un semnal de alarmă pentru ca oamenii să se protejeze. Acesta a punctat că, deși în mare parte copiii fac forme ușoare ale bolii, există și cazuri în care virusul poate să aibă efecte devastatoare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI