Deși majoritatea vaccinurilor COVID-19 sunt aprobate doar pentru utilizarea la adulți cu vârsta de 18 ani și peste, un număr tot mai mare de vaccinuri sunt acum autorizate și pentru utilizarea la copii. Unele țări au acordat o autorizație de utilizare de urgență pentru vaccinurile cu ARNm în vederea utilizării la grupa de vârstă cuprinsă între 5, 12 și 17 ani. În noiembrie 2021, o autoritate de reglementare riguroasă a aprobat vaccinul cu ARNm pentru utilizarea la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Ulterior, au fost finalizate teste la copii cu vârsta de 3 ani pentru două vaccinuri inactivate, Sinovac-CoronaVac. Și aceste produse au fost aprobate de autoritățile chineze pentru indicația de vârstă de 3-17 ani. Începând de astăzi România a demarat campania de vaccinare pentru copii între 5 și 12 ani, iar Valeriu Gheorghiță a făcut câteva precizări cu privire la riscurile vaccinărilor la aceaastă categorie.
În ultima vreme, atât Pfizer, cât și Moderna, au reușit să dezvolte noi vaccinuri anti-covid pentru a acoperi întreaga arie a aestei categorii vulnerabile. Datele preliminarii arătau că vaccinurile pentru copii cu vârste între 5 și 12 ani sunt sigure, și nu există riscul unor pobleme ulterioare vaccinării. De asemenea, conform raportelor OMS, există mai puține infecții simptomatice, cazuri de boală severă și decese cauzate de COVID-19 la copii și adolescenți, în comparație cu grupurile de vârstă mai mari.
„Copiii și adolescenții prezintă, de obicei, simptome mai puține și mai ușoare ale infecției cu SARS-CoV-2 în comparație cu adulții și sunt mai puțin susceptibili decât adulții de a suferi COVID-19 severă.
Simptomele mai ușoare și prezentările asimptomatice pot însemna o căutare mai puțin frecventă a îngrijirii medicale în aceste grupuri, astfel încât copiii și adolescenții tind să fie testați mai puțin, iar cazurile pot rămâne neraportate.”, spuneau rapoartele intermediare OMS.
Rezultatele studiilor clinice demonstrează siguranța vaccinului la copiii mici. Cercetarea publicată în New England Journal of Medicine și finanțată de producătorii Pfizer și BioNTech nu a constatat niciun efect advers grav legat de vaccin în rândul celor 1.517 participanți cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, complet vaccinați.
Dar, cu toate astea, persistă întrebarea pe buzele tuturor:
Cazul recent al unui băiat în vârstă de 12 ani din orașul Cuxhaven din nordul Germaniei, care a murit la scurt timp după ce a primit a doua injecție cu vaccinul BioNTech-Pfizer, a dus la numeroase speculații cu privire la siguranța vaccinului pentru copii și adolescenți. O afirmație făcută este că băiatul ar fi murit din cauza vaccinului.
O informare științifică a CDC afirmă că copiii și adolescenții pot contracta COVID-19, se pot îmbolnăvi și pot răspândi virusul. Analizând cifrele până în luna martie a anului trecut, CDC a constatat că ratele agregate ale unei infecții cu COVID și ale unei boli simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani au fost comparabile cu ratele de infectare și de îmbolnăvire la adulții cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani și mai mari decât ratele la adulții cu vârste de 50 de ani și peste.
În pofida dovezilor, există afirmații răspândite conform cărora riscul de contractare a virusului de către copiii din această grupă de vârstă este neglijabil și că aceștia nu au nevoie să fie vaccinați. Cu toate astea, la nivel european s-a șluat decizia de a demara campaniile de vaccinare pentru aceste categorii de vârstă, inclusiv în România.
Campania din România a început de astăzi, în toate cele 220 de centre pediatrice, la nivel național, toate centrele având dozele necesare pentru vaccinare. Valeriu Gheorghiță a decis, la rândul său, să facă câteva precizări cu privire la riscurile vaccinării anti-covid pentru copiii cu vârste între 5 și 12 ani.
„Datele de siguranță la care avem acces în momentul de faţă confirmă profilul bun de siguranță al acestor vaccinuri. Ştiu că majoritatea se întrebă cât de sigure sunt vaccinurile în perspectiva riscului de miocardită. La grupa de vârstă 5-11 ani rata de apariție a miocarditei este de două cazuri la 1 milion de doze administrate. Asta în condițiile în care rata de sindrom inflamator multisistemic la copii este de un caz la circa 1.500 de infectări.
Acest lucru este de departe mult mai complicat din perspectiva evoluției pe termen lung şi din perfectiva complicațiilor pe care le poate avea COVID la vârste atât de fragede. Mai mult decât atât, Centrul american de Control şi Prevenire al Bolilor prezintă datele unui studiu care arată că cei sub 18 ani care au istoric de trecere prin COVID -19 au un risc de două ori mai mare de a dezvolta în perioada următoare diabet zaharat.”, spune Valeriu Gheorghiță.
La finalul anului trecut, Israelul a lansat programul de vaccinare BioNTech-Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, alăturându-se astfel unei liste lungi de țări care au aprobat vaccinuri pentru acest grup de vârstă.
În acest moment, nu există dovezi care să sugereze că un vaccin COVID-19 este periculos pentru copiii mici. Este încă prea devreme pentru a evalua dacă se vor manifesta efecte adverse grave asupra sănătății, deoarece multe țări au implementat doar recent programul de vaccinare pentru grupa de vârstă 5-11 ani.