22 feb. 2022 | 19:11

Ce poate face de azi Vladimir Putin cu armata rusă. S-a aflat acum vestea proastă

Politică
Ce poate face de azi Vladimir Putin cu armata rusă. S-a aflat acum vestea proastă
Vladimir Putin ordonă intrarea trupelor în Ucraina

La 24 de ore de la recunoaștere celor două republici separatiste, Vladimir Putin a luat o decizie anticipată. Liderul de la Kremlin a ordonat intrarea de trupe în două regiuni din estul Ucrainei, controlate de rebeli. Rusia a precizat că trupele nu au fost încă desfășurate. Majoritatea soldaților ruși trimiși aici, mai spune Kremlinul, vor avea rolul de „menținere a păcii” în aceste regiuni, pe care le susține din 2014. NATO a declarat că decizia este o escaladare militară despre care va genera consecințe masive pentru Moscova.

Vladimir Putin ordonă intrarea trupelor în Ucraina

Aseară, după ședința Consiliului de Securitate al Rusiei, Vladimir Putin declara în conferința de presă că va semna actul de recunoaștere a celor două republici separatiste. Încă de aseară, înalții oficiali militari ai SUA și NATO anticipau următoarea mișcare militară de la Kremlin.

Decizia de recunoaștere a fost condamnată rapid de liderii occidentali care se temeau de un conflict major în regiune. Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a reafirmat angajamentul SUA față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

De asemenea, administrația Biden a mai spus că președintele american a reiterat, la o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, că Statele Unite vor răspunde rapid, alături de aliații și partenerii săi la noi agresiuni împotriva Ucrainei.

Aproximativ 150.000 de soldați ruși pregățiți să „mențină pacea”

Decretul, aflat pe un site al guvernului rus și datat 21 februarie, precizează că ordinul intră în vigoare imediat. Dar nu era clar când ar putea începe să se deplaseze pe teritoriul ucrainean vreunul dintre cei aproximativ 150.000 de soldați ruși despre care liderii occidentali spun că se află în apropierea graniței ucrainene, dar s-a clarificat astăzi.

Președintele rus a primit aprobarea din partea Dumei de Stat astăzi, pentru a putea trimite cei 150.000 de soldați în regiunile separatiste. Decretul spune că militarii ruși vor intra în regiune la cererea republicii pentru a „menține pacea”.

„Consiliul Federației decide să dea acordul președintelui Federației Ruse pentru utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse în afara teritoriului Federației Ruse, pe baza principiilor și normelor general recunoscute ale dreptului internațional.

Numărul total al formațiunilor forțelor armate ale Federației Ruse, zonele lor de operare, sarcinile lor, perioada de ședere în afara teritoriului Federației Ruse sunt stabilite de președintele Federației Ruse, în conformitate cu Constituția Federației Ruse.”, spune decretul, potrivit TASS.

Întinderea totală a decretului lui Putin este neclară, deoarece separatiștii revendică toate regiunile Donețk și Luhansk. La această oră, separatiștii controlează doar aproximativ jumătate din cele două regiuni din estul Ucrainei.

Statele Unite au acuzat Rusia că a creat un pretext pentru război

Statele Unite au declarat că a le numi pacificatori este un „nonsens” și au acuzat Rusia că a creat un pretext pentru război. Mai multe țări au anunțat sancțiuni ca răspuns.

Președintele Ucrainei a declarat că țara sa „nu se teme de nimic și de nimeni”. Într-un discurs televizat, președintele Volodimir Zelenski a cerut „acțiuni clare și eficiente de sprijin” din partea aliaților internaționali.

„Este foarte important să vedem acum cine este adevăratul nostru prieten. Cine este partenerul nostru și cine va continua să sperie Federația Rusă doar cu vorbe. Suntem dedicați mijloacelor diplomatice pentru a rezolva această problemă.

Nu reacționăm la nicio provocare. Aceasta este alegerea noastră. Ne aflăm pe teritoriul nostru. Nu ne este frică de nimeni și de toată lumea.”, a declarat Zelenski.

O altă decizie de la Casa Albă a fost semnată de Joe Biden, și anume un ordin executiv care interzice noi investiții, schimburi comerciale și finanțări de către persoane din SUA către, dinspre sau în așa-numitele regiuni ale Republicii Populare Donețk și ale Republicii Populare Luhansk din Ucraina.

Baraj de sancțiuni împotriva Rusiei

Puterile occidentale s-au raliat în spatele Ucrainei. Majoritatea au promis sancțiuni dure împotriva Rusiei în cazul în care aceasta invadează. Cu toate astea, nu este încă clar cât de eficientă ar putea fi această măsură.

Statele Unite au condamnat rapid mișcarea lui Putin. Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Rusia a încălcat suveranitatea ucraineană și a „rupt complet” dreptul internațional. El a spus că Putin pare „hotărât să facă o invazie la scară largă și  promitem un baraj de sancțiuni”.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că oprește procesul de certificare a controversatului gazoduct Nord Stream 2 din cauza acțiunilor Rusiei. Gazoductul dintre Rusia și Germania a fost finalizat în septembrie anul trecut, dar nu este încă în funcțiune.

Trecând pe sub Marea Baltică, acesta ar dubla exporturile de gaze ale Moscovei către Germania și ar ocoli Ucraina, care se bazează pe conductele existente pentru venituri. Uniunea Europeană s-a angajat să „reacționeze cu unitate, fermitate și cu determinare, în solidaritate cu Ucraina”, conform RFE. Atât Cancelarul Scholz, cât și președintele Franței, Emmanuel Macron, au vorbit cu liderul rus înainte de anunțul său.

Parteneri
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești neapărat în ziua de Bobotează. Îți va aduce noroc și bunăstare
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Plata pensiilor pe luna ianuarie. Zilele în care se livrează banii
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Anunț pentru proprietarii de terenuri din România. Se aplică din 2025
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro