Raed Arafat, apel către cetățeni după decizia CCR privind purtarea măștii de protecție în aer liber: „Să nu stricăm momentul ăsta”

Raed Arafat, apel către cetățeni după decizia CCR privind purtarea măștii de protecție în aer liber: „Să nu stricăm momentul ăsta”
Raed Arafat, șeful DSU

Șeful DSU a reacționat, marți seară, după decizia CCR potrivit căreia, purtarea măștii de protecție în aer liber nu este constituțională. Raed Arafat a făcut apel la cetățeni și la responsabilitatea acestora, având în vedere perioada tensionată în care ne aflăm. Cu toate acestea, România a intrat deja pe un trend descendent privind scăderea numărului de infectări, motiv pentru care, este nevoie să acționăm cu prudență și răbdare pentru a ne îndrepta în direcția bună.

„Măsurile rămân valabile”

Raed Arafat a explicat motivul pentru care judecătorii Curții Constituționale au decis că purtarea măștii de protecție nu este constituțională. Potrivit acestuia, Guvernul nu ar fi parcurs în totalitate procedurile legale care ar fi permis impunerea obligativității purtării măștii de protecție în aer liber.

Astfel, în urma deciziei CCR, amenzile aplicate persoanelor care nu au purtat masca în aer liber, în perioada octombrie 2020 și până acum, ar putea fi anulate.

Raed Arafat a explicat că, până la publicarea noi decizii CCR în Monitorul Oficial, purtarea măștii în aer rămâne valabilă. Ulterior, aceasta va fi purtată în spații închise pentru a evita o nouă explozie a cazurilor.

„Decizia privește procedura prin care s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă din care lipsește, înțeleg, avizul Consiliului Legislativ, care este aviz consultativ, dar obligatoriu. Este clar că este o problemă procedurală. Până se publică, măsurile rămân valabile.

După ce se publică există 45 de zile de corectare, timp în care legea se suspendă după care se anulează din corpul ordonanței. Măsurile se vor aplica daca este nevoie, dar în spaţiul închis ele rămân valabile. Dacă dorim în faza asta şi în spaţiul închis să nu se poarte să ne trezim acasă cu toții izolați.”, a explicat șeful DSU.

„Vom trece la măsurile de relaxare aplicate și în alte țări”

Raed Arafat a anunțat oficial că România se află pe un trend ascendent, motiv pentru care, a făcut apel la cetățeni să respecte încă puțin măsurile anti-Covid-19.

Șeful DSU dorește să elimine orice risc privind o nouă creștere a infectărilor. În momentul în care vor fi din ce în ce mai puține cazuri Covid-19, cetățenii vor avea parte de măsuri de relaxare similare cu cele existente deja în alte țări.

„Suntem pe trend de scădere şi trebuie să fim atenți să nu stricăm momentul ăsta şi începem din nou să creștem. Mai avem puţin timp şi vom trece la măsurile de relaxare aplicate şi în alte ţări”, a explicat Raed Arafat în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.