Medicii de familie pot acorda anumite servicii medicale la domiciliu începând cu această lună. Din aprilie 2022, aceștia pot diagnostica și trata anumite boli chiar acasă, nu numai la cabinetul medical, așa cum se proceda până acum. Ce servicii de diagnostic sau terapie pot oferi medicii de familie acasă, vedeți în articolul de mai jos.
HG nr. 422/2022 stabilește că de la începutul acestei luni, anumite servicii diagnostice și terapeutice se pot acorda de către medicii de familie atât la cabinetul acestora, precum și la domiciliul pacientului sau la locul solicitat de acesta.
De asemenea, serviciile medicale diagnostice și terapeutice ce pot fi acordate acum apar în Ordinul Ministerului Sănătății 1.068/2021, care a suferit modificări în urmă cu câteva zile.
Printre altele, medicii de familie pot face la domiciliul pacienților sau acolo unde le sunt solicitate serviciile următoarele:
-oprirea unei sângerări nazale cu ajutorul unui tampon de vată, pansament etc. (tamponament anterior epistaxis);
-extracția unui corp străin din fosele nazale (nări);
-imobilizarea unei entorse;
-tratarea chirurgicală a panarițiului, abcesului, furunculului, leziunilor cutanate – plăgi tăiate superficial, înțepate superficial, necroze cutanate, escare, ulcere varicoase, plăgi deschise, arsuri etc.;
-extracția unor corpi străini din țesutul moale (anestezie, excizie, sutură, inclusiv îndepărtarea firelor, pansament);
-supravegherea travaliului fără naștere;
-supravegherea nașterii inopinate;
-aplicarea de tratamente (injectabile) intramusculare, intravenoase, subcutanate, perfuzii intravenoase (nu include medicația);
-administrarea de oxigen până la predarea către echipajul de prim ajutor.
De asemenea, lista de mai sus este completată de o serie de alte servicii care sunt acordate numai în cadrul cabinetelor de medicină de familie care au dotarea corespunzătoare.
În această categorie intră spirometria (determinarea capacității respiratorii pulmonare) și peakflowmetria (măsurarea fluxul maxim obținut în urma unei expirații forțate), măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale 24 ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă – braț, efectuarea și interpretarea electrocardiogramei, administrare medicație aerosoli (nu o include) etc.
Serviciile diagnostice și terapeutice pot fi acordate acasă, în funcție de specializarea medicului, pacienților aflați pe lista acestuia.
“Medicii de familie efectuează și/sau interpretează serviciile medicale diagnostice și terapeutice acordate conform curriculei de pregătire, cu respectarea ghidurilor de practică medicală și în concordanță cu diagnosticul, numai ca o consecință a actului medical propriu, pentru persoanele asigurate din lista proprie”, scrie în Ordinul Ministerului Sănătății 1.068/2021.