A fost scandal mare în sistemul sanitar din România, după ce un medic din provincie a declarat că nu va mai consulta niciun pacient care nu s-a vaccinat împotriva coronavirusului. Ce au declarat reprezentanții Colegiului Medicilor din România despre acest caz.
Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a luat atitudine în acest caz, spunând că este împotriva discriminării de acest, gen. Mai mult de atât, specialistul a subliniat faptul că doctorii, asistenții și personalul spitalelor nu pot refuza să trateze pacienţii care nu vor să se imunizeze împotriva virusului Sars-Cov-2.
Colegiul Medicilor din România (CMR) susţine că discriminarea ar trebui interzisă printre metodele de îngrijire ale pacienţilor, indiferent de sexul, vârsta, starea socială sau boala de care suferă cei ce apelează la servicii medicale de orice tip.
Mai mult, având în vederea efectele actualei pandemii de COVID-19, CMR avertizează că nu se poate face niciun fel de diferenţiere între pacienţii care s-au vaccinat deja şi cei care încă nu au făcut acest pas.
„Nu am informaţii până la această oră potrivit cărora să existe medici de familie sau orice altă categorie care să le impună pacienţilor să vină la cabinet doar dacă se află în posesia unui act oficial care să le ateste vaccinarea contra COVID-19 sau care să aibă un test negativ cu privire la aceeaşi boală.
Refuz să cred că există aşa ceva, în condiţiile în care ştie toată lumea că vaccinarea este benevolă şi, ca atare, nu are caracter de obligativitate!”, a declarat pentru impact.ro Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Jurnaliștii de la impact.ro i-au dezvăluit lui Daniel Coriu existenţa unui medic de familie, care şi-a anunţat foarte recent pacienţii, printr-un anunţ pus la propriul cabinet, că începând cu data de 1 iulie „va consulta doar persoanele vaccinate sau persoanele nevaccinate care vor prezenta rezultatul negativ al unui test antiCOVID-19”.
În lipsa acestor documente, test sau adeverinţă, medicul în cauză, preciza că “nu se va mai realiza consultaţia”. Specialistul și-a exprimat dezacordul privind această decizie.
„Nu cunosc să existe în acest moment o legislaţie de specialitate care să permită vreunui medic să poată lua o asemenea decizie. Nu ne-am mai confruntat cu un asemenea caz, ca cel pe care ni-l semnalaţi, şi ca atare vom avea nevoie de timp pentru a efectua, la rândul nostru, cercetări. Ceea ce pot afirma este că medicii au obligaţia de a nu face discriminări în rândul pacienţilor lor.
Actul medical nu e condiţionat de cele pe care ni le-aţi prezentat. Dimpotrivă, noi medicii, în calitatea noastră de profesionişti, avem obligaţia de a ne lua toate măsurile de protecţie, dacă avem suspiciuni legate de o boală anume. Dar altfel, actul medical trebuie să fie dezlegat de acest tip de condiţionare!”, a declarat acesta pentru impact.ro.