Ce secret au bucătarii iscusiți pentru a prepara cea mai gustoasă tobă de porc. Toba de porc este un preparat tradițional de sărbătorile de iarnă, însă trebuie să știi că stomacul de porc folosit are nevoie de o atenție specială. Alături de alte preparate tradiționale din porc, precum chișcă de casă sau caltaboș, lebăr și cârnați de casă, toba ocupă un loc de vază pe masa de sărbători.
Pentru a prepara toba de porc tradițională trebuie să ții cont și de un secret, știut doar de bucătarii iscusiți. Se curăță stomacul de porc de membrana interioară. Cel mai ușor, aceasta se curăță cu sare grunjoasă. Se spală, se lasă o oră în apă cu oțet și ceapă.
Ingrediente tobă de casă:
2 urechi de porc
o limba de porc
2 rinichi de porc
o inima de porc
4 catei de usturoi
o bucata de muschi de porc
250 g slanina cu carne
1 stomac de porc
1/2 kg pulpa de porc
foi de dafin
sare
piper boabe
piper macinat
ienibahar (optional)
Cum aminteam mai sus, se curăță bine stomacul de porc de membrana interioară. Cea mai simplă metodă, dar și cea mai recomandată, este curățarea cu sare grunjoasă. După ce se freacă bine, se spală și se lasă o oră în apa cu oțet și ceapa tăiată felii, pentru a neutraliza mirosul. Se scoate apoi stomacul și se clătește bine.
În cazul în care cumperi stomacul de porc pentru tobă, el se poate găsi în măcelării deja curățat. Apoi, organele se pun la fiert, mușchiul, slănina și pulpa. Se adaugî boabele de piper, sare după gust și foile de dafin. Se lasă la fiert o oră după ce au început să fiarbă. Se scot apoi și se lasă să se răcească.
Se curăță limba de pielița albă. Totul se toacă cubulețe mari, se pune într-un vas și se adaugă usturoiul pisat, sare și piper măcinat, după gust, dar și două polonice cu zeama în care au fiert.
După toată această operațiune, se umple stomacul cu compoziție și se coase deschizătura. Ca să fii sigur că nu se sparge toba, se poate introduce într-o bucată de dres, prinzând bine la capete. Apoi se pune zeama în care au fiert organele pe foc și, când dă în clocot, se pune și toba. Se lasă la fiert circa o jumătate de oră. Din când în când, se înțeapă cu un ac de cusut mai mare.
Se scoate apoi din zeamă cu o paletă, se așază într-un lighean, se pune un fund de lemn rotund peste aceasta, dar și o greutate. Toba de porc se lasă să se răcească până a doua zi. Ea se poate lăsa și mai mult, ceea ce este important este să stea la rece.