Carnea de porc este nelipsită de pe masa românilor în zile de sărbătoare, în special de Crăciun. Anul acesta, totuși, lucrurile vor sta diferit pentru cei care nu au posibilitatea să își crească propriul porc. Românii care vor merge în magazine pentru a își cumpăra cele necesare de sărbători vor avea o surpriză imensă din partea producătorilor de carne. Sectorul continuă să înregistreze pierderi enorme din cauza pestei porcine africane dar și a vânzărilor necontrolate.
Producătorii de carne de porc din România spun că anul acesta vom consuma carne de porc venită din importuri. Peste 80% din totalul cărnii care se va găsi în galantare nu va fi din țara noastră.
„Piața cărnii de porc este tipică apropierii sărbătorilor, este ruptă în două. Este piața noastră, a fermelor comerciale care sunt autorizate sanitar-veterinar.
Exact din aceste motive noi nu reușim să vindem către abatoare cu mai mult de 6 lei/kilogram în viu, iar pe piața cealaltă kilogramul este dublu sau aproape triplu.
Preconizăm că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în comerțul modern în galantare va proveni din importuri”, a declarat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși, conform profit.ro.
De fapt, el susține că, deși este ilegal să se vândă porc și carne de porc, anunțurile de pe internet care vând carnea cu 12-16 lei kilogramul încep să ia amploare.
„ANSVSA promite de trei ani că o să adopte măsuri astfel încât să nu mai poată fi făcute vânzări de porci și carne de porci pe aceste platforme.
Cu toate astea, oamenii sunt destul de inventivi și ingenioși și folosesc expresii foarte interesante pentru a înlocui cuvântul porc sau expresia carne de porc în tot felul de ghidușii, dar care sunt străvezii și evident că oricine înțelege despre ce e vorba, chiar dacă nu sunt pronunțate cuvintele respective.
Realitatea este că fenomenul nu a fost nici pe departe ținut sub control. Vorbim și de riscul pe care și-l asumă cei care achiziționează, pentru că în mod normal nu ar trebui să se vândă animale sau carne fără avizul unui medic veterinar.
Din acest punct de vedere avem o concurență neloială. Vindem carnea de porc în viu la 6 lei/kg, dar în același timp plătim și taxe și impozite pe vânzările respective”, avertizează Ladoși.
Industria a pierdut în 2021 600.000 de animale din cauza pestei porcine africane, un număr impresionant care ar fi trebuit să acopere consumul intern în perioada sărbătorilor.
Prețul kilogramului de porc în magazine va fi între 11 și 14 lei pe kilogram.