Ce se va întâmpla cu averea lui Ion Țiriac după moartea sa: „O să fiu cel mai bogat om din cimitir”

Ce se va întâmpla cu averea lui Ion Țiriac după moartea sa: „O să fiu cel mai bogat om din cimitir”
Ion Țiriac are o avere estimată la peste 1,4 miliarde de euro

Ce se va întâmpla cu averea lui Ion Țiriac după moartea sa. Miliardarul român a șocat, acum câțiva ani, când a dezvăluit că, de fapt, el nu mai are niciun ban pe numele său. Toți banii săi sunt gestionați de o fundație înființată de omul de afaceri în Panama, cu decenii în urmă. Ion Țiriac are o avere evaluată între 1,4 și 2 miliarde de euro.

Ce se va întâmpla cu averea lui Ion Țiriac după moartea sa

Ce se va întâmpla cu averea lui Ion Țiriac după moartea sa. În 2019, miliardarul surprindea pe toată lumea când, la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, declara că nu mai are niciun ban, donându-i pe toți unei fundații.

”Nu mai am bani! Eu toți banii i-am donat fundației. Trăiesc bine, extraordinar trăiesc. Mi se plătește și combustibilul la avion și tot”, șoca Ion Țiriac, la acea vreme.

Despre ce fundație e vorba? Conform Rise Project, Ion Țiriac și-a transferat lichiditățile, peste 1 miliard de euro, în contul unei fundații private, Puma Foundation, cu sediul în Panama. De altfel, însuși miliardarul a povestit despre fundația respectivă, într-o emisiune tv.

„O să fiu cel mai bogat om din cimitir”

Ion Țiriac a dezvăluit, acum câțiva ani, că a înființat fundația respectivă în urmă cu cîteva decenii.

„În momentul în care, acum 40 de ani, sportul a luat mai multă amploare, bineînțeles că mi-a fost recomandat să fac holding-uri în Panama pentru că din punct de vedere fiscal sunt mult mai avantajoase decât în alte țări. Există sfătuitori care te ajută să îți faci un sistem fiscal cât mai benefic, legal.

Am acolo o fundație care este de 30 de ani. Fundația nu poate să mi-o atace nimeni. În Panama nu-i treaba dumitale ce am eu acolo. Am un holding făcut cu zeci și zeci de ani în urmă (n.r. – în contul căruia își depozitează bani lichizi). Nu plătesc taxe cum nu aș plăti taxe nici în Anglia”, mărturisea omul de afaceri, într-o emisiune la Realitatea TV.

„Acolo se va împărți totul”

Averea lui Ion Țiriac va fi împărțită prin Puma Foundation, după moartea omului de afaceri. În Consiliul director al fundației se află, în afara miliardarului și sora acestuia, Rodica, dar și fiul său cel mare, Ion Ion Țiriac.

„Puma Foundation este o fundație pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion Țiriac se închide în Puma Foundation. Asta înseamnă că orice tranzacție se închide, în final, în Puma Foundation. Fondator unic al fundației este Ion Țiriac. Toți ceilalți care apărem acolo, eu, Rodica Tiriac (n.r. – sora lui Ion Țiriac), Klaus Mangold avem aceeași poziție, membri ai Consiliului Director, avem atribuții îndeobște după moartea acestuia. Dacă până atunci nu o dizolva.

Acolo se va împărți totul, în funcție de cum dispune în ultima scrisoare beneficiarul în viață (Ion Țiriac). Dispozițiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Țiriac. Nu este căsătorit. Dacă avea soție, poate atunci se putea pune problema altfel din punct de vedere al moștenirii. Fiind copii de la mai multe mame, iar el nefiind căsătorit cu niciuna din mamele acestor copii, s-a gândit să creeze această fundație cu clauză pentru moarte”, a explicat Nicolai Mândrilă, pentru Rise Project.

Are trei copii recunoscuți oficial

Ion Țiriac a fost căsătorit o singură dată, între 1963-1965, cu handbalista Erika Braedt. Pe americanca Mikette von Issenberg a cunoscut-o în 1974. Aceasta a fost cea care i l-a dăruit pe Ion Ion Țiriac (45 de ani). În 1994 a întâlnit-o pe jurnalista egipteană, Sophie Ayad, care i-a adus pe lume pe Karim (26 de ani) și Ioana (24 de ani).

Țiriac a șocat încă o dată după ce a declarat pentru un post de radio argentinian că ar avea încă 30 de copii nerecunoscuți în mod oficial.

„Am trei copii oficiali și 30 neoficiali. Cred că merită cu toții să aibă dreptul la aceeași parte (n.r. – din avere) ”, a declarat Ion Țiriac, cu ani în urmă, pentru Rosario 3.

Dacă în Top Forbes, Țiriac e creditat cu o avere de 7,2 miliarde de lei, aproximativ 1,44 miliarde de euro, Top Capital îl creditează cu suma de 1,9 – 2 miliarde de euro. Oricare ar fi, e vorba de o avere uriașă, oricum. De altfel, cu umorul ce-l caracterizează uneori, Țiriac a dezvăluit și când se va afla dimensiunea exactă a bogăției sale.

„O să vedeți care este valoarea exactă a averii mele atunci când o să îmi numărați banii și o să fiu cel mai bogat om din cimitir. Atunci o să vedeți. Când am vândut tot sau când s-a terminat. Sau s-ar putea să fac altceva. Să las unei fundații tot!”, a spus miliardarul.