De ce își vinde Ion Țiriac afacerile. Ce face cu banii miliardarul român

De ce își vinde Ion Țiriac afacerile. Ce face cu banii miliardarul român
Ion Țiriac pare că se pregătește pentru momentul inevitabil din viața oricărui om, indiferent de câți bani are

De ce își vinde Ion Țiriac afacerile. Miliardarul român a pornit în ultima vreme o campanie susținută de lichidare a multora dintre businessurile sale. A renunțat la turneul de la Madrid contra unei sume uriașe, apoi a înstrăinat și două dintre companiile ce aparțin de sectorul financiar al Grupului Țiriac. Ce se întâmplă cu Ion Țiriac de a luat o asemenea decizie și ce face cu banii, sunt două întrebări care pot avea un răspuns surprinzător, dar și așteptat, în același timp.

De ce își vinde Ion Țiriac afacerile

De ce își vinde Ion Țiriac afacerile. Omul de afaceri este cotat ca fiind al treilea cel mai bogat român. În funcție de publicațiile care au întocmit topurile, fostul jucător de tenis este creditat cu o avere estimată ba la 7,2 miliarde de lei, aproximativ 1,44 miliarde de euro, ba la aproape 2 miliarde de euro.

Ion Țiriac a decis să vândă, în ultima vreme, o bună parte din afecerile în care era angrenat. A renunțat la turneul pe care-l patrona în Madrid, contra unei sume ce ar oscila între 200 – 250 milioane de euro. De asemenea, de curând, el a vândut Țiriac Leasing, parte a Grupului Țiriac, către Banca Transilvania.

În plus, săptămâna trecută a fost anunțată achiziția Țiriac Leasing Lease, specializată în consultanţă pt IMM-uri privind soluţii de mobilitate, de către compania Autonom. Sumele pentru care au fost încheiate tranzacțiile nu sunt cunoscute, dar, cu siguranță, implică multe milioane de euro.

Ce face cu banii miliardarul român

În privința lui Ion Țiriac, rămâne întrebarea: de ce face aceste vânzări care-0 aduc, în schimb, sume uriașe de lichidități? În 2019, miliardarul surprindea pe toată lumea când, la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, declara că nu mai are niciun ban, donându-i pe toți unei fundații.

”Nu mai am bani! Eu toți banii i-am donat fundației. Trăiesc bine, extraordinar trăiesc. Mi se plătește și combustibilul la avion și tot”, șoca Ion Țiriac, la acea vreme.

Despre ce fundație e vorba? Conform Rise Project, Ion Țiriac și-a transferat lichiditățile, peste 1 miliard de euro, în contul unei fundații private, Puma Foundation, cu sediul în Panama. De altfel, însuși miliardarul a povestit despre fundația respectivă, într-o emisiune tv.

„În momentul în care, acum 40 de ani, sportul a luat mai multă amploare, bineînțeles că mi-a fost recomandat să fac holding-uri în Panama pentru că din punct de vedere fiscal sunt mult mai avantajoase decât în alte țări. Există sfătuitori care te ajută să îți faci un sistem fiscal cât mai benefic, legal.

Am acolo o fundație care este de 30 de ani. Fundația nu poate să mi-o atace nimeni. În Panama nu-i treaba dumitale ce am eu acolo. Am un holding făcut cu zeci și zeci de ani în urmă (n.r. – în contul căruia își depozitează bani lichizi). Nu plătesc taxe cum nu aș plăti taxe nici în Anglia”, mărturisea omul de afaceri, într-o emisiune la Realitatea TV.

Toate sumele sunt trimise către o fundație din Panama

Conform avocatului omului de afaceri, Nicolai Mîndrilă, „Puma Foundation” are legătură cu „testamentul financiar” al miliardarului, sumele adunate acolo urmând a fi împărțite între urmașii lui Țiriac, după moartea acestuia

„Puma Foundation este o fundație pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion Țiriac se închide în Puma Foundation. Asta înseamnă că orice tranzacție se închide, în final, în Puma Foundation. Fondator unic al fundației este Ion Țiriac. Toți ceilalți care apărem acolo, eu, Rodica Tiriac (n.r. – sora lui Ion Țiriac), Klaus Mangold avem aceeași poziție, membri ai Consiliului Director, avem atribuții îndeobște după moartea acestuia. Dacă până atunci nu o dizolva.

Acolo se va împărți totul, în funcție de cum dispune în ultima scrisoare beneficiarul în viață (Ion Țiriac). Dispozițiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Țiriac. Nu este căsătorit. Dacă avea soție, poate atunci se putea pune problema altfel din punct de vedere al moștenirii. Fiind copii de la mai multe mame, iar el nefiind căsătorit cu niciuna din mamele acestor copii, s-a gândit să creeze această fundație cu clauză pentru moarte”, a explicat Nicolai Mândrilă, pentru Rise Project.

Ar avea o problemă gravă de sănătate

De ce face Ion Țiriac aceste lucruri? Conform fanatik.ro, el ar avea o problemă serioasă de sănătate care i-ar afecta plămânii. De altfel, acesta este și motivul pe care miliardarul l-a invocat pentru absența surprinzătoare de la căsătoria Simonei Halep cu Toni Iuruc, din septembrie.

Mai mult, grija pentru „cele veșnice” a început să-l preocupe tot mai mult pe omul de afaceri care, pe 9 nai, va împlini 83 de ani. Anul trecut, Playsport dezvăluia că miliardarul și-a cumpărat cu 50.000 de euro o parcelă în cimitirul Bellu din Capitală. Mega-cavoul are două cripte subterane și 6 supraterane, în total 18 locuri pentru veșnica odihnă în care Țiriac a mai investit circa 80.000 de euro.

În privința moștenitorilor săi, aici doar Ion Țiriac știe adevărul. El a declarat că ar mai avea 30 de copii nerecunoscuți oficial. Afirmația a fost făcută la un post argentinian de radio, Rosario 3, cu câțiva ani în urmă. El a mai spus că le va lăsa acestora averea sa, împărțită în mod egal.

„Am trei copii oficiali și 30 neoficiali. Cred că merită cu toții să aibă dreptul la aceeași parte (n.r. – din avere) ”, a declarat Ion Țiriac, citat de ziare.com.

Cîty de serioasă e afirmația privitoare la cei 30 de copii, doar miliardarul știe, dar el are 3 copii recunoscuți oficial. Ion Țiriac a fost căsătorit o singură dată, între 1963-1965, cu handbalista Erika Braedt. Pe americanca Mikette von Issenberg a cunoscut-o în 1974. Aceasta a fost cea care i l-a dăruit pe Ion Țiriac Jr.(45 de ani).

În 1994 a întâlnit-o pe jurnalista egipteană, Sophie Ayad, care i-a adus pe lume pe Karim (23 de ani) și Ioana (20 de ani). Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu toată averea miliardarului, atunci când momentul inevitabil va sosi.