În multitudinea de legume planate de grădinari, una din cele mai des regăsite este ceapa. Dar, ca și în cazul altor legume, nici aceasta nu se pleantează singură. Citește mai departe și află ce se pune lângă ceapă atunci când o plantezi, este detaliul care îţi va aduce o recoltă de invidiat.
Plantarea însoțitoare este atunci când două plante sunt cultivate una lângă cealaltă pentru a beneficia una dintre aceste plante sau ambele, astfel încât beneficiul poate fi unilateral sau reciproc.
Vezi și: Nu planta porumb în grădină lângă aceste legume. Mulți români nu știu și strică recolta
Plantarea însoțitoare ar putea fi la fel de simplă ca și creșterea florilor lângă culturi pentru a atrage insecte polenizatoare sau cultivarea a două legume una lângă alta pentru a deruta sau a respinge dăunătorii. Există multe alte motive bune pentru a planta anumite culturi împreună:
În acest context, inclusiv ceapa beneficiază de un astfel de sistem de plantare, iar noi vorbim în cele ce urmează despre ce se pune lângă ceapă atunci când o plantezi.
Plantarea însoțitoare pentru ceapă, spun experții, poate garanta rezultate excelente în creșterea unei culturi abundente și sănătoase de ceapă, precum și în beneficiul altor plante.
Este un element important în modul de cultivare a cepei și, deși ați putea crede că sună complicat, este de fapt foarte ușor.
Pur și simplu plantați lângă ele două sau mai multe plante diferite, despre care se știe că sunt reciproc avantajoase.
Fie că este vorba despre recoltare, îmbunătățirea aromei și calității sau descurajarea dăunătorilor, făcând așa vă bucurați de rezultate mai bune în grădina de legume.
Există o gamă largă de plante care pot fi cultivate cu ceapa, inclusiv alte legume, ierburi și chiar flori.
Indiferent dacă vă creșteți ceapa din semințe sau seturi, atunci când plantați ceapă ar trebui să vă gândiți și la plantele însoțitoare.
Există o gamă largă de culturi de legume care sunt partenerii perfecti pentru plantarea ceapă însoțitoare.
Dacă practicați plantarea însoțitoare de ceapă împreună cu rotația culturilor, vă veți crește șansele de a obține o recoltă sănătoasă.
Plantarea cepei, în special cultivarea cepei de primăvară, cu morcovi este o combinație clasică pe care mulți grădinari jură.
Mirosul de ceapă descurajează musca de morcov, în timp ce mirosul de morcovi ajută la descurajarea muștei de ceapă, o asociere extrem de benefică.
Ceapa se va descurca bine toti membrii familiei de varza (brassicas), care include si salata verde si broccoli.
Acest lucru se datorează faptului că plantarea însoțitoare cu ceapă oferă o bună rezistență la viermele de varză, la gărgărițele și la râpa de varză.
Aroma cepei ajută, de asemenea, la derutarea iepurilor care caută parfumul de verdeață cu frunze pentru a se bucura.
Află despre: Cum îți protejezi roșiile din grădină de dăunători. Trucul unui grădinar iscusit, îl face an de an
Datorită mirosului lor puternic, ceapa descurajează, de asemenea, afidele și gândacii japonezi să treacă peste plantele de roșii, deci sunt ideale pentru plantarea roșiilor, iar roșiile nu vor concura cu ceapa pentru nutrienții din sol.
Poti planta ceapa langa rosii. Cultivarea roșiilor lângă cultura de ceapă poate ajuta la descurajarea dăunătorilor să deranjeze recolta de roșii.
Deoarece ceapa este clasificată drept legume rădăcinoase, ceea ce înseamnă că cresc sub sol, iar castraveții sunt buni pentru plantarea lângă ceapă.
Dacă cultivați castraveți, aceștia trimit o rădăcină lungă în jos, luând substanțe nutritive și apă din adâncimea solului. Din acest motiv, plantele nu concurează între ele pentru nutrienți.
Mai puteți planta ceapă în jurul bazei ardeilor pentru a descuraja afidele și gândacii.
Ca parte a ideilor tale de grădină cu plante medicinale, plantează ierburi printre culturile tale pentru plantarea ceapă însoțitoare.
Cultivarea mentei sau a pătrunjelului ca însoțitor de plantare a cepei ajută la alungarea muștei cepei. Frunzele parfumate atât de mentă, cât și de pătrunjel ajută la derutarea muștei cepei, căreia îi place să se înmulțească în frunzele cepei.
Viermele muștei de ceapă își vor mânca, de asemenea, drumul prin bulbii de ceapă, lăsându-vă fără recoltă, când vine momentul să culegeți ceapa.
Mușețelul este o plantă aromatică are o mulțime de beneficii pentru grădină. Este o plantă bună pentru polenizatori, atrăgând polenizatorii cu parfumul ei dulce, precum și putând fi uscată pentru a face un ceai calmant.
Citește și: De ce să plantezi trifoi în curte. E de mare ajutor, puţini ştiu cât e de important
De asemenea, este antibacterian și antifungic, ajutând la protejarea plantelor. De parcă acest lucru nu este suficient, atunci când musetelul este folosit ca plantă însoțitoare de ceapă, îmbunătățește și aroma cepei.
Dacă preferați ca ceapa să aibă un gust mai dulce, plantarea însoțitoare cu preparate de vară este combinația perfectă. De asemenea, va ajuta la încurajarea creșterii cepei.
Există multe flori care, pe lângă faptul că sunt frumoase și parfumate, sunt și, surprinzător, excelente pentru plantarea cepei însoțitoare.
Alliums și arpagicul sunt, de asemenea, ambele membri ai familiei cepei și au aceleași beneficii ale plantării însoțitoare ca și legumele tradiționale, în timp ce arată frumos ca idei de paturi de flori.
Plantarea de allium sau arpagic ca parte a ideilor tale pentru grădina de trandafiri va ajuta la descurajarea afidelor și a muștei negre, păstrând florile de trandafiri să arate frumos.
Una dintre cele mai populare flori de la sfârșitul verii pentru grădina de toamnă, împerechează crizantemele cu arpagicul deoarece parfumul de ceapă va descuraja afidele, spun specialiștii
Există diverse legume pe care nu ar trebui să le plantezi cu ceapă. Nu ar trebui să crești mazăre, fasole sau sparanghel lângă ceapa din grădină, deoarece necesită condiții diferite și, prin urmare, pentru ca una să prospere, cealaltă nu va crește.
Vezi și: Legumele pe care le poți planta lângă căpșune. Nu vor strica recolta
În mod surprinzător, alte plante, cum ar fi usturoiul, sau prazul, sunt, de asemenea, plante însoțitoare sărace pentru alte cepe, deoarece toate sunt vulnerabile la viermii de ceapă.
Aceștia vor călători de la plantă la plantă și pot decima rapid totul. Plantați aceste plante departe una de cealaltă pentru a preveni orice răspândire.