29 sept. 2023 | 14:23

Ce se pune lângă ceapă atunci când o plantezi. Aşa va creşte mare, detaliul care îţi va aduce o recoltă de invidiat

Știri generale
Ce se pune lângă ceapă atunci când o plantezi. Aşa va creşte mare, detaliul care îţi va aduce o recoltă de invidiat

În multitudinea de legume planate de grădinari, una din cele mai des regăsite este ceapa. Dar, ca și în cazul altor legume, nici aceasta nu se pleantează singură. Citește mai departe și află ce se pune lângă ceapă atunci când o plantezi, este detaliul care îţi va aduce o recoltă de invidiat.

Ce este plantarea însoțitoare și când se poate face

Plantarea însoțitoare este atunci când două plante sunt cultivate una lângă cealaltă pentru a beneficia una dintre aceste plante sau ambele, astfel încât beneficiul poate fi unilateral sau reciproc.

Vezi și: Nu planta porumb în grădină lângă aceste legume. Mulți români nu știu și strică recolta

Plantarea însoțitoare ar putea fi la fel de simplă ca și creșterea florilor lângă culturi pentru a atrage insecte polenizatoare sau cultivarea a două legume una lângă alta pentru a deruta sau a respinge dăunătorii. Există multe alte motive bune pentru a planta anumite culturi împreună:

  1. Descurajarea dăunătorilor: Anumite plante acționează ca insecte repelente sau descurajează creatorii.
  2. Atragerea beneficiilor: Unele plante atrag și insecte benefice. De exemplu, borja atrage albinele polenizatoare și viespi minuscule care mănâncă dăunători.
  3. Reglarea umbrei: Plantele mari oferă umbră plantelor mai mici care au nevoie de protecție solară.
  4. Suporturi naturale: Plantele înalte, cum ar fi porumbul și floarea-soarelui, pot susține culturi mai mici, întinse, cum ar fi castraveții și mazărea.
  5. Îmbunătățirea sănătății plantelor: Atunci când o plantă absoarbe anumite substanțe din sol, poate schimba biochimia solului în favoarea plantelor din apropiere.
  6. Îmbunătățirea fertilității solului: Unele culturi, cum ar fi fasolea, mazărea și alte leguminoase, ajută la creșterea disponibilității azotului în sol.
  7. Suprimarea buruienilor: Plantarea culturilor întinse, cum ar fi cartofii, cu plante înalte și drepte, minimizează zonele deschise, unde de obicei buruienile stăpânesc.

 

În acest context, inclusiv ceapa beneficiază de un astfel de sistem de plantare, iar noi vorbim în cele ce urmează despre ce se pune lângă ceapă atunci când o plantezi.

Experții îți spun ce se pune lângă ceapă atunci când o plantezi

Plantarea însoțitoare pentru ceapă, spun experții, poate garanta rezultate excelente în creșterea unei culturi abundente și sănătoase de ceapă, precum și în beneficiul altor plante.

Este un element important în modul de cultivare a cepei și, deși ați putea crede că sună complicat, este de fapt foarte ușor.

Pur și simplu plantați lângă ele două sau mai multe plante diferite, despre care se știe că sunt reciproc avantajoase.

Fie că este vorba despre recoltare, îmbunătățirea aromei și calității sau descurajarea dăunătorilor, făcând așa vă bucurați de rezultate mai bune în grădina de legume.

Vezi și: Ce se poate planta între pomii fructiferi. Secretele celor mai iscusiți grădinari pentru recolte bogate

Există o gamă largă de plante care pot fi cultivate cu ceapa, inclusiv alte legume, ierburi și chiar flori.

Indiferent dacă vă creșteți ceapa din semințe sau seturi, atunci când plantați ceapă ar trebui să vă gândiți și la plantele însoțitoare.

Plantare însoțitoare cu legume

Există o gamă largă de culturi de legume care sunt partenerii perfecti pentru plantarea ceapă însoțitoare.

Dacă practicați plantarea însoțitoare de ceapă împreună cu rotația culturilor, vă veți crește șansele de a obține o recoltă sănătoasă.

Plantarea cepei, în special cultivarea cepei de primăvară, cu morcovi este o combinație clasică pe care mulți grădinari jură.

Mirosul de ceapă descurajează musca de morcov, în timp ce mirosul de morcovi ajută la descurajarea muștei de ceapă, o asociere extrem de benefică.

Ce se pune lângă ceapă atunci când o plantezi. Aşa va creşte mare, detaliul care îţi va aduce o recoltă de invidiat

Mirosul cepei descurajează musca de morcov

Ceapa se va descurca bine toti membrii familiei de varza (brassicas), care include si salata verde si broccoli.

Acest lucru se datorează faptului că plantarea însoțitoare cu ceapă oferă o bună rezistență la viermele de varză, la gărgărițele și la râpa de varză.

Aroma cepei ajută, de asemenea, la derutarea iepurilor care caută parfumul de verdeață cu frunze pentru a se bucura.

Află despre: Cum îți protejezi roșiile din grădină de dăunători. Trucul unui grădinar iscusit, îl face an de an

Datorită mirosului lor puternic, ceapa descurajează, de asemenea, afidele și gândacii japonezi să treacă peste plantele de roșii, deci sunt ideale pentru plantarea roșiilor, iar roșiile nu vor concura cu ceapa pentru nutrienții din sol.

Poti planta ceapa langa rosii. Cultivarea roșiilor lângă cultura de ceapă poate ajuta la descurajarea dăunătorilor să deranjeze recolta de roșii.

Deoarece ceapa este clasificată drept legume rădăcinoase, ceea ce înseamnă că cresc sub sol, iar castraveții sunt buni pentru plantarea lângă ceapă.

Dacă cultivați castraveți, aceștia trimit o rădăcină lungă în jos, luând substanțe nutritive și apă din adâncimea solului. Din acest motiv, plantele nu concurează între ele pentru nutrienți.

Mai puteți planta ceapă în jurul bazei ardeilor pentru a descuraja afidele și gândacii.

Plantare însoțitoare cu ierburi

Ca parte a ideilor tale de grădină cu plante medicinale, plantează ierburi printre culturile tale pentru plantarea ceapă însoțitoare.

Cultivarea mentei sau a pătrunjelului ca însoțitor de plantare a cepei ajută la alungarea muștei cepei. Frunzele parfumate atât de mentă, cât și de pătrunjel ajută la derutarea muștei cepei, căreia îi place să se înmulțească în frunzele cepei.

Viermele muștei de ceapă își vor mânca, de asemenea, drumul prin bulbii de ceapă, lăsându-vă fără recoltă, când vine momentul să culegeți ceapa.

Mușețelul este o plantă aromatică are o mulțime de beneficii pentru grădină. Este o plantă bună pentru polenizatori, atrăgând polenizatorii cu parfumul ei dulce, precum și putând fi uscată pentru a face un ceai calmant.

Citește și: De ce să plantezi trifoi în curte. E de mare ajutor, puţini ştiu cât e de important

De asemenea, este antibacterian și antifungic, ajutând la protejarea plantelor. De parcă acest lucru nu este suficient, atunci când musetelul este folosit ca plantă însoțitoare de ceapă, îmbunătățește și aroma cepei.

Dacă preferați ca ceapa să aibă un gust mai dulce, plantarea însoțitoare cu preparate de vară este combinația perfectă. De asemenea, va ajuta la încurajarea creșterii cepei.

Plantare însoțitoare cu flori

Există multe flori care, pe lângă faptul că sunt frumoase și parfumate, sunt și, surprinzător, excelente pentru plantarea cepei însoțitoare.

Alliums și arpagicul sunt, de asemenea, ambele membri ai familiei cepei și au aceleași beneficii ale plantării însoțitoare ca și legumele tradiționale, în timp ce arată frumos ca idei de paturi de flori.

Ce se pune lângă ceapă atunci când o plantezi. Aşa va creşte mare, detaliul care îţi va aduce o recoltă de invidiat

Parfumul cepei  va descuraja afidele

Plantarea de allium sau arpagic ca parte a ideilor tale pentru grădina de trandafiri va ajuta la descurajarea afidelor și a muștei negre, păstrând florile de trandafiri să arate frumos.

Una dintre cele mai populare flori de la sfârșitul verii pentru grădina de toamnă, împerechează crizantemele cu arpagicul deoarece parfumul de ceapă va descuraja afidele, spun specialiștii

Ce legume nu ar trebui să fie plantate lângă ceapă?

Există diverse legume pe care nu ar trebui să le plantezi cu ceapă. Nu ar trebui să crești mazăre, fasole sau sparanghel lângă ceapa din grădină, deoarece necesită condiții diferite și, prin urmare, pentru ca una să prospere, cealaltă nu va crește.

Vezi și: Legumele pe care le poți planta lângă căpșune. Nu vor strica recolta

În mod surprinzător, alte plante, cum ar fi usturoiul, sau prazul, sunt, de asemenea, plante însoțitoare sărace pentru alte cepe, deoarece toate sunt vulnerabile la viermii de ceapă.

Aceștia vor călători de la plantă la plantă și pot decima rapid totul. Plantați aceste plante departe una de cealaltă pentru a preveni orice răspândire.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Nemții nu mai sunt harnici. Ei muncesc puțin și se îmbolnăvesc des
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Capital.ro
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare. Ar putea ieși mai devreme la pensie cu până la 3 ani și jumătate
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro