Plantarea însoțitoare este o metodă de grădinărit extrem de benefică, care îmbogățește și protejează culturile vulnerabile. Specialiștii în grădinărit plantează culturi specifice una lângă cealaltă pentru a descuraja dăunătorii, a atrage insectele benefice și a stimula creșterea. Dar există și contrariul, adică plante care nu ar trebui puse niciodată una lângă cealaltă. Iată, de exemplu, ce legume nu ar trebui să se regăsească lângă porumb.
În orice grădină există un ”prieten” pentru fiecare plantă. Aceștia pot fi vecini drăguți cu care nu le deranjează să împartă spațiul, apa și solul sau vecini mai răi care îi împiedică să crească și să se dezvolte în mod corespunzător.
Vorbim, în rândurile de mai jos, despre legumele care nu ar trebui plantate niciodată lângă porumb:
Culturi din familia verzei – porumbul nu este o alegere excelentă alături de broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, varză kale sau kohlrabi, deoarece le va face prea multă umbră acestor plante iubitoare de soare. De asemenea, ele sunt plante care au nevoie de un sol foarte bogat în nutrienți, ceea ce înseamnă că porumbul și plantele din familia verzei vor concura puternic.
Citește și: Ce să nu plantezi lângă cartofi niciodată. Detaliul care îţi va scădea drastic recolta, e o mare greşeală
Roșiile – atât porumbul, cât și roșiile sunt ținte pentru viermele urechii porumbului și viermele cornului tomatelor, iar dacă sunt plantate împreună pot atrage acești dăunători în număr și mai mare. În plus, atât roșiile, cât și porumbul se hrănesc puternic, ceea ce înseamnă că, la fel, vor concura pentru sol.
Vinete – atât porumbul, cât și vinetele sunt ținte pentru viermele căldărar al tomatelor, iar dacă sunt plantate împreună pot atrage acești dăunători și mai mult.
Fenicul – aceasta este o plantă care, de regulă, nu crește bine lângă nicio altă plată din grădina de legume, așa că trebuie să îi fie acordată o atenție sporită. În timp ce poate atrage insecte benefice, poate servi de fapt ca un inhibitor pentru creșterea majorității celorlalte plante, împiedicându-le sî crească sau chiar omorându-le complet.