În urmă cu aproape cinci decenii, Nadia Comăneci a scris istorie la Jocurile Olimpice de la Montréal . Sportiva din Onești a obținut punctaj maxim, fiind primul 10 din istoria gimnasticii! Mai mult decât atât, „Zeița de la Montréal” a revoluționat gimnastica mondială. Indiferent de ce a urmat pentru Nadia, marea noastră campioană va fi pe veci legată de Olimpiada canadiană din 1976.
Pentru Nadia Comăneci, JO de la Montréal i-au marcat nu doar cariera sportivă, ci şi viaţa. Fără spectacolul oferit în 1976, mai mult ca sigur nu ar mai fi existat avalanşa de superlative la adresa tinerei gimnaste române, născută într-un orășel din județul Bacău.
Acum 46 de ani, sportiva noastră a executat la paralele un element unic, de o dificultate ridicată. Execuția sa impecabilă a dat numele unui salt, „saltul Comăneci”, de care au auzit toate gimnastele lumii. După cum a mărturisit chiar Nadia Comăneci, la aproape 50 de ani distanță de Olimpiada canadiană, elementul care îi poartă numele încă se află în codul de punctaj. Cu toate că gimnastica a evoluat, ca toate sporturile, de altfel, saltul „Zeiței de la Montréal” rămâne la categoria element de mare dificultate. O performanță de care nu ai cum să nu te mândrești.
„Știu că saltul Comăneci de la paralele, cel de pe bara înaltă, a rămas în codul de punctaj ca element de mare dificultate.
Asta după 46 de ani de când eu l-am executat. Este emoționant și pentru mine să văd că un astfel de salt contează și astăzi și e bine punctat de către arbitri, dacă este corect efectuat de către gimnasta care-l are în componența exercițiului său”, a declarat Nadia Comăneci.
Nadia Comăneci a cucerit la Jocurile Olimpice din 1976 două medalii de aur, din cele cinci olimpice pe care le are în palmares. De asemenea, fosta gimnastă mai deține două de aur la Mondiale și nouă la Europene. Astfel, cumulând JO, CM și CE, sportiva româncă are 25 de medalii, dintre care 16 de aur!
În 2021, pentru a marca 45 de ani de la nota 10 obținută de Nadia Comăneci, patru creatori români – designerul Irina Schrotter, arhitectul Vlad Ţenu, artistul vizual Andrei Cozlac şi IT-istul Andrei Dănilă – au lansat primul colier NFT dedicat unui mare sportiv al lumii. Lanțul a fost făcut din 10 piese, fiecare reproducând câte o mișcare de-ale marii sportive la diferite aparate din gimnastică.