26 nov. 2021 | 18:01

Ce se întâmplă în primele două ore după ce mori. Diferențele incredibile între creier și inimă

Diverse
Ce se întâmplă în primele două ore după ce mori. Diferențele incredibile între creier și inimă
Multi oameni nu stiau aceste lucruri

Este dificil să generalizăm modul în care oamenii vor reacționa la subiectul morții, deoarece fiecare dintre noi este unic, dar, în general, ne simțim inconfortabil la gândul propriei noastre mortalități. Totuși, ceea ce stă adesea la baza acestei neliniști este gândul la procesul morții și teama de o moarte prelungită sau dureroasă, mai degrabă decât la starea de a fi mort.

Cum reacționează organismul uman în prima oră după moarte

În mod ironic, în ciuda faptului că ne petrecem o viață întreagă plimbându-ne în același corp și făcând tot posibilul să avem grijă de el, puțini par să se întrebe ce se întâmplă cu corpul lor imediat după ce se produce moartea. Iată o cronologie a proceselor implicate, presupunând că persoana decedată rămâne netulburată, inclusiv tranziția de la flaciditatea primară la flaciditatea secundară.

Ne gândim adesea la momentul morții ca la acel moment în care bătăile inimii și respirația se opresc. Învățăm, însă, că moartea nu este instantanee. Acum se crede că creierul nostru continuă să „lucreze” timp de aproximativ 10 minute după ce murim, ceea ce înseamnă că creierul nostru poate, într-un fel, să fie conștient de moartea noastră. Cu toate acestea, cercetările sunt doar foarte preliminare.

În mediul spitalicesc, există câteva cerințe pe care medicii le folosesc pentru a defini moartea. Printre acestea se numără absența pulsului, absența respirației, absența reflexelor și absența constricției pupilei ca răspuns la lumina puternică. În cadrul unei situații de urgență, paramedicii caută cele cinci semne ale morții ireversibile pentru a determina când nu este posibilă resuscitarea.

După ce moartea este confirmată, cronologia proceselor fizice este următoarea.

În prima oră

În momentul morții, toți mușchii din corp se relaxează, o stare numită flacciditate primară.

Pleoapele își pierd tensiunea, pupilele se dilată, maxilarul poate cădea deschis, iar articulațiile și membrele corpului sunt flexibile.

Odată cu pierderea tensiunii din mușchi, pielea se va lăsa, ceea ce poate face ca articulațiile și oasele proeminente ale corpului, cum ar fi maxilarul sau șoldurile, să devină pronunțate. Pe măsură ce mușchii se relaxează, tonusul sfincterelor se diminuează, iar urina și fecalele vor trece.

La câteva minute după ce inima se oprește, un proces numit paloare mortis face ca trupul să devină palid, deoarece sângele se scurge din venele mai mici din piele. Acest proces poate fi mai vizibil la cei cu pielea deschisă la culoare decât la cei cu pielea mai închisă la culoare.

Inima umană bate de peste 2,5 miliarde de ori în timpul vieții umane medii, făcând să circule aproximativ 5,6 litri (6 sferturi) de sânge prin sistemul circulator.

În același timp, corpul începe să se răcească de la temperatura sa normală de 37 C până la atingerea temperaturii ambientale din jurul său. Cunoscută sub numele de algor mortis sau „răceala morții”, scăderea temperaturii corpului urmează o progresie oarecum liniară: 1,5 grade pe oră.

Scăderea așteptată a temperaturii corpului în timpul algor mortis poate ajuta oamenii de știință medico-legali să aproximeze momentul morții, presupunând că trupul nu s-a răcit complet sau nu a fost expus la temperaturi ambientale extreme.

Între orele 2 și 6

Deoarece inima nu mai pompează sângele, gravitația începe să îl atragă în zonele corpului cele mai apropiate de sol, un proces numit livor mortis.

Dacă trupul rămâne nemișcat suficient de mult timp (câteva ore), părțile corpului cele mai apropiate de sol pot căpăta o colorație roșiatică-violetă3 (asemănătoare cu o vânătaie) din cauza sângelui acumulat.

Începând aproximativ din a treia oră de la deces, schimbările chimice din celulele corpului determină ca toți mușchii să înceapă să înțepenească, ceea ce este cunoscut sub numele de rigor mortis. În cazul rigor mortis, primii mușchi afectați vor fi pleoapele, maxilarul și gâtul.

În următoarele câteva ore, rigor mortis se va răspândi în față și va coborî prin piept, abdomen, brațe și picioare până când va ajunge în cele din urmă la degete de la mâini și picioare.

PlaySport
INCREDIBIL! Șoșoacă spune că PSD-ul i-a scos fiul fotbalist din echipă. Acuzații scandaloase
Ego.ro
IMAGINEA cu Kate Middleton care a scăpat pe net, după ce s-a aflat de boală. Nu a mai văzut-o nimeni AȘA
Digi24
Ce se întâmplă cu Putin zilele acestea. Armand Goșu: "Moartea nu e ceva ce mintea lui poate așeza ca să arate empatie"
Cancan.ro
Simona Halep a fost anunțată că tot ce a clădit s-a spulberat. Reîntoarcerea în turneele WTA nu a putut împiedica dezastrul
GSP.ro
Prezentatoarea-fotomodel de la Prima TV, declarații șoc despre Ion Țiriac: „Mi-ar plăcea să fiu în pantofii lui de lux”
Stirile PROTV
Oamenii lui Putin, acuzați că i-au torturat pe teroriști. Unul a fost electrocutat, altul obligat să-şi înghită urechea. FOTO
Romania TV
Reghecampf, gest extrem în războiul cu Anamaria Prodan. Bebeto, fiul celor doi, prins la mijloc!
Capital.ro
TRANZACȚIILE INTERZISE definitiv. Ordinul venit direct de la UE
EVZ.ro
Amenzi mai mari pentru șoferi. Schimbări la polița RCA
Adevarul
Economist șef al BNR: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai. Sortați plasticele, mergeți mai mult cu mijloacele de transport în comun”
BZI.ro
Monica Tatoiu vrea să candideze la Primăria Sectorului 1! Soțul a ameninţat-o că bagă divorţ!
Spynews.ro
Orașul din Italia care vinde case la doar 1 euro. Cum s-a ajuns ca locuințele de aici să fie vândute cu această sumă
Libertatea.ro
Un cioban român a început să plângă la tribunal, la două zile după ce a fost arestat, în Franța: „Am plecat la drum cu inima zdrobită”
Sport.ro
FOTO Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra cu fizic de model
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Ireal! 𝐌𝐨𝐭𝐢𝐯𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐊𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐝𝐝𝐥𝐞𝐭𝐨𝐧 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐦𝐞𝐫𝐞𝐮 𝐝𝐞𝐠𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐝𝐚𝐣𝐚𝐭𝐞. Putini au stiut asta, desi in ultimii ani a fost vazuta foarte des asa
Redactia.ro
Cel mai mare contract din istoria fotbalului românesc! Salariu de 85.000€ pe lună: "Am curățat clubul!"
Digisport.ro
Senatul adoptă tacit o lege care îi vizează pe șoferi. Ce amenzi riscă cei care nu o vor respecta
Click.ro
Patru suspecţi în atacul terorist de la Moscova au fost aduși bătuți la tribunal și arestaţi. Ce se știe despre ei
Digi24
Forțat să-și mănânce urechea după ce i-a fost tăiată, electroșocuri în zona genitală. Suspecții atacului de la Moscova, supuși torturii
Digi24
WhatsApp dispare de pe aceste telefoane, de la 1 aprilie. Lista completă
EVZ.ro
Orașul din Italia care vinde case la doar 1 euro. Cum s-a ajuns ca locuințele de aici să fie vândute cu această sumă
Spynews
Connect-R a recunoscut că s-a drogat: „Consumam cele mai scumpe droguri!“
BZI.ro
INTRĂ 450 DE LEI în conturi în fiecare lună. Anunțul oficial a fost făcut chiar astăzi, 25 MARTIE
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România! Când primim cartea de identitate electronică cu CIP
Antena 3
Schimbare spectaculoasă de look pentru Gabriela Prisăcariu! Cum arată soția lui Dani Oțil
BZI.ro
Lourdes Leon, aproape dezbrăcată la un eveniment. Imagini incendiare cu fiica Madonnei
TV Mania
PENSII majorate pentru a treia oară. Guvernul a făcut anunțul
Mediaflux
Orașul din Italia care vinde case la doar 1 euro. Cum s-a ajuns ca locuințele de aici să fie vândute cu această sumă
Spynews.ro
Rugăciunea pe care să o rostești în fiecare seară din postul Paștelui: atrage norocul în casă
Realitatea.net
Bebelușul pietrificat care a stat 56 de ani în burta mamei. Cum a fost posibil cazul uluitor și ce s-a întâmplat cu femeia
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro