Este un ingredient nelipsit din cele mai multe rețete de ciorbă, un preparat cu tradiție în toate zonele țării, natural, despre care se spune că ar aduce o serie destul de lungă de beneficii pentru sănătate. Află ce se întâmplă în organismul tău atunci când bei borș.
În general, borșul este folosit pentru acrirea ciorbelor, însă foarte mulți români aleg să îl consume de sine stătător, mai ales în lunile de iarnă. Este un obicei pe care unii l-ar putea crede bizar, dar care ar avea numeroase efecte benefice asupra organismului uman.
Un produs natural, obținut prin macerarea tărâțelor de grâu, borșul este o sursă importantă de vitamine din complexul B, vitaminele D și H (biotină), enzime, seleniu, crom, minerale (calciu, magneziu, fosfor) și alte oligoelemente esențiale pentru buna funcționare a organismului.
Consumul lui ar ajuta în ameliorarea simptomelor cauzate de afecțiuni precum bronșita, astm, sinuzită, tuberculoză, alcoolism, indigestie, stări de greață, oboseală cronică. Evident, nu poate fi considerat un tratament și nici nu ar trebui consumat în cantități mari, zilnic, fără a se cere înainte sfatul unui medic.
De-a lungul timpului, în jurul său au apărut tot felul de „tradiții”, trucuri și cure pe care mulți români le urmează și astăzi. De fapt, în unele regiuni ale țării, este considerat o băutură miraculoasă folosită nu doar în scopuri culinare sau medicinale.
Un exemplu vine din zona Bucovinei, unde înainte de debutul perioadelor de post din an și înaintea meselor de sărbători, toate vasele, paharele și tacâmurile erau clătite în borș și binecuvântate apoi cu semnul crucii pentru a le curăța de rele. Tot în popor se crede că borșul îi poate scăpa pe copii de deochi și le-ar reda pofta de mâncare.
Printre cele mai cunoscute proprietăți ale borșului este capacitatea sa de a „trezi omul din beție”. Mai mult, ar fi eficient în eliminarea simptomelor intoxicației cu alcool.
Dacă vrei să prepari borș chiar la tine acasă, trebuie doar să urmezi câțiva pași destul de simpli: