Vrei un prânz sănătos și delicios, dar nu știi ce să mai gătești? Trebuie neapărat să încerci ciorbă de pește ca la mama acasă. Este o rețetă absolut delicioasă, care se face extrem de simplu și rapid. Nu trebuie să fii o gospodină desăvârșită ca să o prepari. Cu siguranță, toată familia o va adora!
Ciorba de peşte este una dintre cele mai iubite mâncăruri tradiţionale româneşti, dar puține gospodine știu să o prepare cum trebuie. Se spune că cea mai bună ciorbă se gătește la ceaun, pirostrii sau plită, cu mai multe feluri de pește, proaspăt și curățat imediat după ce a fost prins.
Gospodinele din Delta Dunării au câteva secrete atunci când pregătesc cea mai gustoasă ciorbă de pește. Majoritatea susțin că această rețetă iese delicioasă dacă este preparată cu apă de baltă sau din Dunăre, mai exact apa în care a crescut peștele.
Ideal ar fi să nu puneți în aplicare acest sfat, pentru că nu este decât un mit al locuitorilor din Delta Dunării.
Așadar, înainte de a prepara ciorba de pește trebuie să țineți cont de mai multe trucuri. Pentru ca aceasta să iasă delicioasă, este musai să folosiți mai multe specii de pește proaspăt. De obicei, gospodinele aleg să folosească fitofag (novac, crap) și răpitor (știucă, șalău). Dacă nu aveți aceste specii de pește la îndemână, puteți folosi și tacâmuri de pește.
Totodată, poți face ciorba de pește și din capete, cozi sau pești mai micuți. Prima dată se pun peștii eviscerați într-o oală mare cu apă multă, după care se adaugă capetele și de cozi. Se fierb toate împreună, apoi se scot din lichid și se strecoară supa, care se pun din nou la fiert.
Se spune că abundența de pești va da un gust și o aromă deosebită ciorbei.
Prima dată se spală peștele bine, se taie bucăți și se pune la fiert în patru litri de apă, cu puțină sare. Morcovii, țelina și păstârnacul se curăță și se dau pe răzătoarea mai mare. Ardeul se taie fâșii sau cubulețe, iar ceapa se toacă mărunt.
Într-o oală cu pereții înalți se călește zarzavatul în 4-5 linguri de ulei și se adaugă apă până se acoperă. Se pune sare și se lasă să fiarbă la foc mic.
Când peștele este fiert, se scoate cu o spumieră și se lasă la răcit. Supa care a rămas se strecoară și se adaugă peste zarzavat. Deși majoritatea gospodinelor fierbe peștele împreună cu legumele, ei bine, acest lucru nu e tocmai ok. De ce? Pentru că supa de la pește poate conține oase mărunte, de aceea se dă prin strecurătoare înainte de a fi adăugată peste zarzavat.
În timp ce legumele fierb, se adaugă și cartofii tăiați cubulețe, bulionul și leușteanul tăiat mărunt.
Carnea de pește răcită se curăță de oase și se adaugă în ciorbă. Separat, borșul se dă în clocot și se adaugă peste legume și pește. Când este gata, se servește cu ardei iute și smântână. Poftă bună!