Paracetamolul este un inflamator folosit care este folosit de obicei pentru pentru a se reduce febra ori pentru diverse dureri ușoare, însă sub nicio formă în cazul care caută senzații tari.
Astfel că oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că 2 tablete de paracetamol trezesc dorința de a participa la acțiuni periculoase, conform unui studiu.
De altfel, înaintea studiului, cercetătorii au cerut celor 189 de participanți, pentru a evalua gradul de risc implicat în diferite situații, precum ar fi parașutismul, sărituri cu parașuta sau schimbarea carierei după 30 de ani, scrie antena3, citând Daily Mail. Astfel că toate persoanele cărora li s-a administrat paracetamol în prealabil au considerat aceste activități care sunt lipsite de pericol, în comparație cu persoanele care au primit tratament placebo și care au considerat toate activitățile foarte periculoase. Mai mult decât atât, aceștia au fost mai deschiși să-și sacrifice salariul pentru o zi pentru a paria la cursă de cai decât ceilalți.
”Pentru o lungă perioadă de timp, am perceput paracetamolul drept un medicament ce reduce durerea si scade febra, însă acum descoperim că aceste tablele influențează, de asemenea, emoțiile și percepția riscului
”, a anunțat autorul studiului, medicul Baldwin Way, de la Universitatea din Ohio.
De aasemenea, oamenii de știință susțin că paracetamolul poate avea ca efect o varietate mare de implicații riscante în viața reală.
Paracetamolul sau paraacetilaminofenol, acetaminofen – este un derivat de para-aminofenol din clasa anilidelor, care are o acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă, însă acest lucru nu înseamnă că nu poate fi folosit în durerile cauzate de inflamații.
Paracetamolul a fost sintetizat în anul 1873 prin reducerea p-nitrofenolului în mediu de acid acetic. Acetanilida (antifebrina) care fusese deja descoperită în 1866, iar fenacetina în anul 1877 se foloseau ca antipiretice și analgezice. La data descoperirii sale, eventualele proprietăți terapeutice ale paracetamolului au fost ignorate.
În anul 1893 paracetamolul a fost decelat în urina pacienților cărora li se administrase fenacetină, iar în 1899 în cea a pacienților care luaseră acetanilidă. În ambele aceste cazuri a fost considerat un metabolit neimportant din punct de vedere farmacologic al acestor medicamente. În anul 1946, Bernard Brodie și Julius Axelrod cercetau legăturile cauzale dintre analgezicele de tipul fenacetinei și acetanilidei și methemoglobinemie. Aceștia au descoperit că de fapt efectul analgezic al acetanilidei se datora metabolitului său, și anume, paracetamolul, și că la administrarea acestuia methemoglobinemia este mult redusă ca incidență și amploare.