Cel mai bizar lac din lume. Este roz, iar oamenii de știință au făcut acum descoperirea uluitoare

Cel mai bizar lac din lume. Este roz, iar oamenii de știință au făcut acum descoperirea uluitoare

Lacul Hillier, care este situat pe coasta de vest a Australiei, este unul dintre cele mai fascinante câteva lacuri roz de pe Terra. Privit din aer, lacul pare a arăta ca o gumă de mestecat. Însă de ce are această culoare?

Cel mai bizar lac din lume

În anul 2015, o echipă de cercetători care lucra pentru proiectul eXtreme Microbiome (XMP) a decis să afle de ce acest lac este roz. Oamenii de știință au adus astfel mai multe probe ADN la laborator.

Aparent, explicația constă în faptul că rozul apei este produs de zeci de specii de bacterii și mai multe tipuri de alge, printre care Dunaliella salina și Halobacteria. Una dintre aceste specii de bacterii, care este intitulată Salinibacter ruber, este responsabilă pentru peste 33% din culoarea roz a apei. Spre deosebire de alte lacuri roz în care nuanța variază în funcție de adâncime, culoarea apei sărate din Hillier la fel de intensă chiar și atunci când apa din lac este pusă într-un pahar sau într-un recipient transparent.

Lacul Hillier, cu această culoare fantastică, este considerat a fi una dintre minunile Australiei, alături de Uluru, ”piatra sacră”, Marea Barieră de Corali sau Pădurea de Eucalipt. De menționat este că lacul Hillier are o lungime de 600 de metri și este înconjurat de o plajă cu nisip și păduri de eucalipt. El a fost descoperit în anul 1802 de către navigatorul britanic Matthew Flinders.

De menționat este că la nivel mondial, nu există decât opt lacuri de culoare roz, iar patru dintre acestea se găsesc în Australia: Laguna Hutt, Quairading Pink Lake, Lacul Roz și Lacul Hillier. Celelalte patru se află situate în state diferite și pe continente diferite: Lacul Retba (Senegal), Salina de Torrevieja (Spania), Dusty Lake Rose (Canada) și Masazirgol (Azerbaidjan).

Despre lacul Hillier

Lacul Hillier este un lac salin la marginea insulei Middle, cea mai mare dintre insule și insulițe care alcătuiesc arhipelagul Recherche din regiunea Goldfields-Esperance, în largul coastei de sud a Australiei de Vest. Este deosebit de remarcabil pentru culoarea sa roz. Un țărm lung și subțire împarte Oceanul Sudic de lac.

Lacul Hillier are o lungime de aproximativ 600 de metri și o lățime de aproximativ 250 m. Lacul este înconjurat de o margine de nisip și o pădure densă de arbori de hârtie și eucalipt, cu o fâșie îngustă de dune de nisip acoperite de vegetație care separă marginea sa nordică de coasta de nord a insulei Middle. Cea mai notabilă caracteristică a lacului este culoarea sa roz, vibrantă. Culoarea vibrantă este permanentă și nu se modifică atunci când apa este luată într-un recipient. Culoarea roz este considerată a se datora prezenței organismului Dunaliella salina.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI