Morcovul este cu siguranţă una dintre cele mai populare şi mai întrebuinţate rădăcini vegetale, putând fi ușor integrat în numeroase rețete. În schimb, el poate fi consumat și ca atare și are numeroase beneficii, despre care vă vom vorbi în acest articol.
Morcovul este sinonim cu sănătatea ochilor și a vederii datorită conținutului ridicat de betacaroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A). El provine și chiar ameliorează nictalopia, afecțiune care se manifestă prin incapacitatea de a vedea noaptea în condiții de luminozitate redusă. Multe dintre dietele recomandate de nutriționiștii din întreaga lume au în compoziția lor această legumă.
„100 de grame de morcov brut furnizează organismului doar 41 de calorii, aproape un gram de proteine, și mai puțin de 10 grame de carbohidrați. Doar jumătate dintre acești carbohidrați sunt zaharuri și aproape 3 grame sunt fibre. Fibrele și proteinele și apă, încetinesc absorbția zaharurilor (echivalente cu mai puțin de o linguriță de zahăr)“, notează sodelicious.ro.
O „porție“ de morcovi (un morcov mediu sau jumătate de cană de morcovi tocați) oferă:
100 g de morcovi conține:
Morcovul nu este doar o sursă bogată de betacaroten, ci și de apă, care se regăsește în proporție de 86% – 95%. Pe lângă faptul că ne ajută să distingem mai bine obiectele pe timpul nopții, morcovii au numeroase beneficii pentru sănătate, dar pentru frumusețe.
Morcovul, așa cum îl știm cu toții în ceea ce privește gustul și culoarea, a început să fie cultivat destul de târziu, în secolul XVI, de către agricultorii olandezi. Toate acestea în contextul în care morcovii făceau parte din alimentația oamenilor de mii de ani.