Cu toții știm că strugurii, pe lângă faptul că sunt principalul ingredient al celor mai bune vinuri, sunt și fructe pline de vitamine. Dar, te-ai întrebat ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci struguri zilnic, timp de 30 de zile? Citește mai departe și află care sunt efectele despre care mulți români nu au habar.
Strugurii au căzut recent sub microscop, unii susținând că cei care au prediabet sau diabet sau doresc să slăbească ar trebui să limiteze sau să evite strugurii în locul altor fructe. Așa cum precizau unii specialiști, strugurii sunt un tip de fructe care cu siguranță se pot încadra într-o dietă echilibrată și sănătoasă, iar parte din beneficiile de sănătate ale strugurilor includ sprijinirea sănătății inimii.
Află despre: Beneficiile ascunse ale uleiului din sâmburi de struguri. Toți românii ar trebui să îl consume
Strugurii conțin toate zaharurile naturale și zero zaharuri adăugate. Cel natural face deja parte din alimente precum fructele și produsele lactate. Zaharurile adăugate sunt exact cum sună: adăugate în alimente ca parte a procesului de fabricație.
Strugurii conțin carbohidrați, sub forma acelor zaharuri prezente în mod natural și a fibrelor. Acestea vă vor crește probabil glicemia după ce mâncați struguri. Aceeași creștere a glicemiei se întâmplă după ce mâncați orice lucru cu carbohidrați, mai spun specialiștii. Dar ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci struguri zilnic, timp de 30 de zile?
Strugurii sunt plini de carbohidrați esențiali, hidratare, vitamine, minerale, antioxidanți și polifenoli, iar cea mai mare parte a energiei din struguri provine din carbohidrați, care reprezintă principala sursă de energie a creierului.
Află despre: Secretul celui mai bun suc de struguri. Cât trebuie fiert ca să iasă delicios
Pe lângă faptul că se numără ca fiind una dintre porțiile zilnice de fructe și că stimulează energia prin intermediul caloriilor din carbohidrați, iată ce se poate întâmpla atunci când mâncați struguri zilnic, sau ca parte obișnuită a dietei.
Strugurii de toate culorile conțin antioxidanți, inclusiv polifenoli și antociani, care favorizează circulația, care s-au dovedit a ajuta la protejarea împotriva inflamației cronice, a diabetului, a anumitor tipuri de cancer și a bolilor de inimă.
Știința sugerează că strugurii negri Concord și cei mov tind să aibă o capacitate antioxidantă totală mai mare decât strugurii roșii sau verzi; cu toate acestea, toți strugurii sunt surse puternice de antioxidanți.
După cum am menționat, toți acei antioxidanți ajută la combaterea radicalilor liberi din organism, care, în timp, pot dăuna inimii și vaselor de sânge. Un studiu din decembrie 2021 în revista Food Chemistry X confirmă faptul că aportul de struguri este legat de un risc mai mic de boli de inimă și hipertensiune arterială.
Cercetările arată că strugurii sunt un „aliment funcțional”, ceea ce înseamnă că ar putea fi considerați ca o formă de terapie nutrițională medicală. Cu alte cuvinte, strugurii ar putea face parte dintr-o rețetă de alimente ca medicament pentru a-i ajuta pe cei cu hipertensiune.
Dacă nu sunteți un mare fan al verzei kale, al varzei, al spanacului sau al frunzelor de nap, ascultați, strugurii sunt o sursă bună de vitamina K, care se găsește mai ales în verdele cu frunze închise.
Această vitamină poate fi benefică pentru fluxul sanguin și sănătatea oaselor. Strugurii conțin, de asemenea, potasiu, care s-a dovedit că ajută la promovarea sănătății inimii și a unei funcții musculare sănătoase.
Melatonina este principalul hormon de reglare a somnului din organism. Organismul nostru îl creează. Nivelurile cresc încet în timpul zilei și ating un maxim noaptea, anunțând organismul că se apropie ora de culcare. Melatonina se găsește, de asemenea, în mod natural în unele alimente și băuturi, inclusiv în cireșe amare și în sucul de cireșe amare, ouă, pește gras, kiwi, nuci și struguri.
Află și: Cum îngrijești corect vița de vie, de fapt. 5 sfaturi utile pentru o recoltă bogată de struguri
Oamenii de știință au descoperit în 2006 că pielițele strugurilor conțin melatonină, despre care se crede că rămâne în struguri chiar și atunci când sunt transformați în vin. O porție de struguri poate face parte dintr-o strategie cu mai multe fațete pentru a avea un somn mai bun.
Strugurii au adesea o reputație proastă ca fiind prea dulci sau zaharoși, dar sunt un fruct bogat în nutrienți și pot fi incluși într-o dietă sănătoasă, dar s-a demonstrat că consumul de struguri ajută la susținerea sănătății creierului și a inimii, iar vitaminele și mineralele pe care le oferă strugurii pot susține imunitatea, oasele și nu numai.
Și datorită numărului de carbohidrați și nivelului ridicat de apă, o mână de struguri este o modalitate rapidă, ușoară și accesibilă de a vă stimula energia. Nu ezitați să mâncați 1 ceașcă, echivalentul unei porții, în fiecare zi, dacă doriți, rezervând celelalte cești de fructe în fiecare zi pentru alte fructe bogate în nutrienți.