Toamna este, fără doar și poate, sezonul acestor fructe delicioase. Cu toate că au și o serie de beneficii pentru organismul uman, trebuie consumate cu mare grijă și nu în exces. Află, din rândurile de mai jos, ce se întâmplă dacă mănânci prea mulţi struguri. Ce precizări importante au făcut medicii.
Strugurii sunt printre cele mai populare fructe la noi în țară, regăsindu-se în topul preferințelor multor români. Zemoși, dulci, răcoritori, sunt gustarea perfectă pe final de vară sau toamna, perioade în care se găsesc din belșug pe tarabele piețelor și rafturile magazinelor din întreaga țară.
În ciuda faptului că au o listă destul de lungă de beneficii pentru organismul uman – ajută la scăderea colesterolului, mențin sănătatea inimii, ajută la ameliorarea tulburărilor digestive, întăresc sistemul imunitar – nu pot fi consumați oricum și de către oricine.
Medicii au explicat ce se întâmplă dacă mănânci prea mulți struguri și ce persoane ar trebui să evite aceste fructe.
Marele dezavantaj al strugurilor este conținutul ridicat de zaharuri, ceea ce înseamnă că, dacă sunt consumați în exces, vor duce la depunerea unor kilograme nedorite.
Așadar, nu sunt recomandați persoanelor care vor să slăbească, care suferă de diabet, boli renale, hipertensiune, retenție de apă în țesuturi sau colită de fermentație.
Te-ar putea interesa și: Cât de mult îngrașă prunele și strugurii, de fapt. Mihaela Bilic rupe tăcerea
Știm prea bine că strugurii sunt ingredientul vedetă al unei băuturi pe care românii din toate colțurile țării o savurează cu plăcere: mustul. Atenție, însă, specialiștii punctează că este o băutură ce are un aport mare de calorii.
„Cantitatea de zahăr pe care o conţin strugurii este una foarte mare, ceea ce face din must o băutură încărcată de calorii”, a explicat nutriţionistul Corina Zugravu.
Despre struguri și must a vorbit și regretatul profesor dr. Gheorghe Mencinicopshi, expert în alimentaţie.
„Mâncaţi strugurii cu tot cu sâmburi şi coajă, sunt mai sănătoşi decât mustul.
Din must sunt scoşi sâmburii şi coaja, cele mai bune pentru sănătate. Apoi, încărcătura glicemică e mai mică în struguri decât în must, strugurii sunt integrali. Învăţaţi copiii să îi consume cu tot cu sâmburi”, a fost sfatul profesorului Mencinicopschi.
Te-ar putea interesa și: A cumpărat o caserolă de struguri dintr-un supermarket renumit. Când a vrut să spele fructele s-a speriat de ce a găsit printre ele