Strugurii, fructul vedetă al toamnei, au o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului uman. Indiferent de soi sau de forma în care sunt consumați – gem, suc, vin, stafide – efectele se vor vedea imediat. Află ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci struguri, zilnic.
Apreciați pentru aroma dulce și răcoritoare, strugurii au o mulțime de efecte benefice pentru sănătatea organismului, dacă sunt mâncați zilnic. Potrivit specialiștilor, ei joacă un ro important în prevenirea apariției cancerului, bolilor de inimă și tensiunii arteriale ridicate.
Porția medie recomandată zilnic de struguri este de 32 de boabe, cam câte încap într-un pumn. O cană de boabe de struguri roșii sau albi conține aproximativ 104 calorii, 1,09 grame de proteine, 0,24 grame de grăsime, 1,4 grame de fibre, 4,8 miligrame de vitamina C, 10 micrograme de vitamina A, 288 de miligrame de potasiu, 0,54 miligrame de fier și 3 micrograme de folați. Ei au în compoziție și o cantitate mare de apă, ceea ce îi ajută să mențină organismul uman hidratat. Fructele și legumele ce conțin apă din belșug sunt bogate în nutrienți și sărace în calorii. O cană de struguri înseamnă aproape 70 de mililitri de apă.
În plus, strugurii mai conțin și antioxidanți ce mențin sănătatea ochilor, precum luteina și zeaxantina. Coaja strugurilor roșii are resveratrol fitochimic, un compus recunoscut pentru capacitatea de a proteja împotriva mai multor boli cronice.
Polifenolii sunt antioxidanții din struguri care pot încetini sau preveni total apariția unor tipuri de cancer, cum este cel esofagian, pulmonar, de gură, faringe, pancreatic, de prostată și colon. Resveratrolul din vinul roșu este cunoscut pentru efectele benefice pe care le are asupra sănătății inimii. Strugurii mai conțin și un antiinflamator natural care, potrivit unor studii efectuate pe animale, a redus riscul apariției aterosclerozei Mai mult, compusul a protejat vasele de sânge și de efectele negative ale colesterolului LDL (lipoprotenie de joasa densitate, numit și „colesteroul rău”).
Fibrele și potasiul regăsite în compoziția pulpei și cojii stugurilor joacă și ele un rol important în buna fucționare a inimii. Potrivit medicului generalist Mark Houston, profesor la clinic asociat la Școala medicală Vanderbilt, creșterea aportului de potasiu asociat cu scăderea celu de sodiu, este una dintre cele mai importante schimbări în dietă pe care le pot face cei care vor să reducă riscul apariției bolilor cardiovasculare.