Potrivit unui studiu, strângerea caloriilor dimineața și consumul unui ”mic dejun mare” cu mese mai mici în timpul zilei nu are nici un impact asupra pierderii în greutate.
Oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins au urmărit 41 de adulți supraponderali, cu o vârstă medie de 59 de ani, timp de 12 săptămâni, pe diferite planuri alimentare, inclusiv un ”mic dejun mare”.
De ani de zile ideea de a mânca ”micul dejun ca un rege” și apoi mese treptat mai mici pe tot parcursul zilei a fost susținută de guru-ii sănătății pentru a ajuta la pierderea în greutate. Studiul făcut în Statele Unite a constatat că stoarcerea caloriilor la început nu are niciun impact asupra greutății pe care o pierde cineva, adăugând că aceasta se reduce mai mult la reducerea caloriilor totale, potrivit Dailymail.co.uk.
Cercetarea a implicat restricționarea meselor la începutul zilei în rândul adulților supraponderali cu pre-diabet sau diabet și un alt grup care restricționează caloriile seara. Autorul studiului, doctorul Nisa Maruthur, a spus:
”Ne-am întrebat mult timp dacă cineva mănâncă în timpul zilei afectează modul în care corpul folosește și stochează energie. Majoritatea studiilor anterioare nu au controlat numărul de calorii, deci nu era clar dacă persoanele care au mâncat mai devreme au consumat mai puține calorii. În acest studiu, singurul lucru pe care l-am schimbat a fost momentul din care mâncăm ziua”.
Majoritatea participanților la studiu au fost femei de culoare cu pre-diabet sau diabet și au urmat un tip de alimentație limitată în timp, limitând consumul la anumite ore ale zilei și au consumat 80% din calorii înainte de ora 13:00.
Ceilalți au mâncat la ore obișnuite în timpul unei ferestre de 12 ore, consumând jumătate din caloriile zilnice după ora 17:00 pentru întreaga perioadă de 12 săptămâni. Toți participanții la studiu au mâncat aceleași mese sănătoase pregătite în prealabil pentru studiu și li s-au măsurat greutatea și tensiunea arterială pe tot parcursul studiului.
Potrivit analizei persoanele din ambele grupuri au slăbit și au scăzut tensiunea arterială, indiferent de momentul în care au mâncat. Dr. Maruther a spus că:
”Am crezut că grupul cu timp limitat ar pierde mai mult în greutate. Totuși, asta nu s-a întâmplat. Nu am văzut nici o diferența în pierderea în greutate pentru cei care au consumat majoritatea caloriilor mai devreme decât cei care le-au consumat mai târziu în timpul zilei”.