Ce se întâmplă în corpul tău dacă dormi în timpul zilei. Schimbările care au loc la nivelul creierului, ce spune ultimul studiu

de: Ștefan R. Apostol
20 06. 2023

Potrivit unui studiu, aproape 35% dintre adulții nu dorm șase ore pe noapte. Mulți chiar lucrează toată noaptea și ratează complet somnul de noapte, ceea ce duce la acumularea de datorii de somn, care afectează organismul în nenumărate moduri, inclusiv efecte negative asupra sistemului imunitar, aspectului și funcțiiilor din creierul uman. Aceleași studiu a mai arătat ce se întâmplă în corpul tău dacă dormi în timpul zilei, și care sunt schimbările care au loc la nivelul creierului.

Creierul uman și ce se întâmplă în corpul tău dacă dormi în timpul zilei

Ochii umflați și cearcănele, poftele și senzațiile de foame care pot contribui la obezitate, concentrarea slabă asupra sarcinilor la locul de muncă sau acasă, infecțiile frecvente din cauza imunității scăzute sunt câteva dintre modurile în care organismul nostru este afectat din cauza lipsei de somn adecvat, spune ultimul studiu pe această temă.

Vezi și: Cele 6 tipuri de alimente care îți îmbunătățesc memoria. Sunt aur pentru creier, spun specialiștii

Un pui de somn scurt poate fi revigorant și odihnitor, mai ales dacă sunteți lipsit de somn, dar somn mai lung, la sfârșitul zilei, pot avea un impact negativ asupra calității și duratei somnului, în general. O cheie principală pentru a trage un pui de somn de succes se reduce la momentul potrivit.

Pentru majoritatea oamenilor, somnul ideal durează între 10 și 20 de minute, mai spune spune ultimul studiu realizat de cercetători.Studiile au arătat, de asemenea, că cel mai bun moment pentru a trage un pui de somn este la începutul sau la jumătatea după-amiezii, când majoritatea oamenilor se confruntă cu o scădere naturală a energiei și vigilenței.

Care sunt schimbările care au loc la nivelul creierului

Conform cercetătorilor, presiunea homeostatică a somnului, cunoscută și sub numele de ”unitatea de somn”, este un motiv pentru care vă simțiți plin de energie după ce vă treziți și deveniți treptat mai obosit pe măsură ce ziua avansează. Statul treaz toată noaptea și dormitul toată ziua timp de doar câteva zile poate perturba nivelurile și modelele orare ale mai mult de 100 de proteine din sânge.

Pot aduce schimbări inclusiv asupra zahărului din sânge, metabolismul energetic și funcția imunitară, potrivit unui nou studiu al Universității din Colorado Boulder. ”Pe lângă faptul că țineți cont de ritmul circadian natural și de impulsul de somn, programarea corectă a somnului necesită, de asemenea, o înțelegere a arhitecturii somnului și a diferitelor componente ale ciclului de somn.”, spun cei care s-au ocupat de acest studiu.

Vezi și: Descoperire alarmantă despre creierul uman. Să fie de vină evoluția tehnologiei?

Ține cont de cele trei cicluri ale somnului

Ciclul de somn are ca scop căutarea unor cunoștințe fundamentale despre creier și sistemul nervos și utilizarea acestor cunoștințe pentru a reduce povara bolilor neurologice. Primele două stadii constau în somnul ușor, fără mișcări rapide ale ochilor (NREM), în timpul căruia ritmul cardiac, ritmul respirator, temperatura corpului și activitatea cerebrală vor scădea treptat.

Deoarece acestea sunt stadii NREM ușoare, puteți fi trezit din somn oarecum ușor.

Vezi și: Descoperire senzațională despre creierul uman. Cum te afectează cântatul, de fapt

Cea de-a treia etapă a ciclului este compusă din somnul NREM profund sau somnul cu unde lente. Nivelurile de activitate cerebrală, ritmul cardiac și respirator și temperatura corpului vor atinge cele mai scăzute puncte ale ciclului de somn.

Trezirea oamenilor în timpul acestei etape este destul de dificilă în comparație cu primele două etape NREM. Trezirea din somnul cu unde lente este adesea însoțită de senzații de amețeală și confuzie.

Ultimul stadiu, somnul cu mișcări oculare rapide (REM), este caracterizat de un vârf de activitate cerebrală și de mișcări neregulate ale ochilor. Bătăile inimii și ritmul respirației vor crește spre nivelurile lor normale de trezire, iar visele sunt mai susceptibile să apară în această etapă.

Vezi și: Câtă energie consumă creierul uman, de fapt, deși cântărește doar 2% din greutatea corpului tău VIDEO

În timpul primului ciclu de somn al unei anumite nopți, somnul REM începe de obicei la aproximativ 90 de minute după ce ați adormit. Ciclurile de somn inițiale conțin mai mult somn cu unde lente, în timp ce ciclurile din ultima parte a nopții includ mai mult somn REM.

”Dacă dormiți un pui de somn dimineața, somnul constă în principal în somn NREM (și eventual REM) ușor.

În schimb, somnul de odihnă mai târziu în cursul serii, pe măsură ce crește dorința de a dormi, va cuprinde mai mult somn profund.

Acest lucru, la rândul său, vă poate perturba capacitatea de a adormi noaptea. Prin urmare, este descurajat somnul târziu în timpul zilei.”, se mai arată în studiu.

Vezi și: Descoperire de ultimă oră despre creierul uman. Asta explică multe despre unii oameni

Creierul uman, încă un mare mister pentru știința modernă

Nu există un mister științific mai mare decât creierul. Este alcătuit în mare parte din apă, iar o mare parte din restul creierului este grăsime. Cu toate acestea, această pată de material de aproximativ un kilogram produce gândurile, amintirile și emoțiile noastre. Acesta guvernează modul în care interacționăm cu lumea și ne conduce corpul.

Vezi și: Ce se întâmplă în creierul uman în 5 minute de la moarte. Cât timp mai bate inima, de fapt

Cu toate acestea, în cea mai mare parte, creierul rămâne o frontieră necunoscută. Neurologii nu înțeleg încă pe deplin cum sunt procesate informațiile de către creierul unui vierme care are câteva sute de neuroni, ca să nu mai vorbim de creierul unui om care are între 80 și 100 de miliarde de neuroni.

Oamenii de știință știu de secole că creierul este sediul gândirii umane, dar încă nu știm cum funcționează acesta.”, este încă concluzia generală a majorității comunității științifice care se ocupă cu cercetarea creierului uman.