Despre uleiul de măsline ştie toată lumea că este extrem de sănătos, însă specialiştii în tratamente naturiste au descoperit că o lingură din acest aliment poate ţine la distanţă o boală fatală. Iată care sunt principalele beneficii ale uleiului de măsline pentru organismul tău!
Numit şi “aurul lichid”, uleiul de măsline este un aliat de încredere în lupta cu multe afecţiuni. Despre efectele sale asupra organismului se ştiu multe încă din perioada în care era preţuit de toată lumea în Roma Antică. Atunci, femeile îl foloseau ca un adevărat elixir al frumuseţii: pentru un păr sănătos, unghii puternice şi ten fără riduri.
De asemenea, studii recente au demonstrat că uleiul de măsline te protejează de boli cardiovasculare, datorită faptului că poate controla nivelul de colesterol rău. Practic, cu doar o linguriţă din acest lichid consumat zilnic ţii departe afecţiuni serioase ale inimii. Cura trebuie să dureze două săptămâni pentru a avea efect. Mai mult, s-a dovedit că uleiul are efecte benefice şi în cazul colicilor hepatice. Tot ce ai de făcut este să pui în 40 de ml de ulei de măsline 15 ml de coniac şi două gălbenuşuri. Se amestecă bine totul şi se bea dimineaţa, în două rânduri, la interval de o oră.
Mai mult, oleocantalul şi vitamina E conţinute contribuie la reducerea inflamaţiilor, dar poate ajuta şi la prevenirea cancerului de sân. Dacă aveţi probleme legate de tranzitul intestinal, atunci consumaţi zilnic o linguriţă de ulei de măsline şi scăpaţi definitiv de constipaţie.
Rafturile magazinelor sunt pline de tot felul de sticle cu ulei de măsline, la diferite preţuri. Specialiştii susţin că trebuie să fim atenţi la calitatea produsului pe care îl cumpărăm dacă dorim să profităm de toate beneficiile acestuia. Cel mai ieftin, dar şi mai puţin sănătos este cel obţinut din turte şi este numit “rafinat”, “Sansa” sau “Pomace”. Motivul pentru care nu este recomandat e faptul că metoda de extragere presupune folosirea unor solvenţi chimici care ajută la separarea uleiului de componentele solide ale măslinelor.
Al doilea tip este “Virgin”, extras prin presare la rece, fără utilizarea solvenţilor amintiţi mai sus. Cel mai sănătos şi de o calitate mai bună este “Extra-Virgin”, acesta fiind produs folosindu-se numai metode naturale tocmai pentru a păstra gustul, aroma şi proprietăţile măslinelor.