Specialiștii nu încurajează consumul excesiv de alcool, deși mulți oameni au tendința să exagereze în unele cazuri. Românii adoră să se bucure de astfel de băuturi în special în cadrul unor evenimente mari. Ce se întâmplă mai exact în corpul tău după cinci pahare de vin? Experții au adus în prim-plan efectul alcoolului după ce bei această cantitate. Iată ce trebuie să știi! Toți oamenii trebuie să fie atenți la cât consumă.
Majoritatea oamenilor adoră să consume alcool în timpul liber, moment în care stau relaxați la masă sau la povești alături de prieteni și rude. Clipele de liniște în preajma cunoscuților îi pot face pe unii să uite de numărul de pahare și să exagereze pentru că pe moment se simt extrem de bine.
Specialiștii au venit cu informații clare că alcoolul chiar îmbătrânește. Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford cred că mai mult de cinci pahare de vin pe săptămână accelerează ceasul biologic al organismului. Experții au examinat date de la aproape 250.000 de persoane și au descoperit că cei care au băut peste 17 unități de alcool pe săptămână aveau telomeri mai scurti.
Telomerii sunt capacele biologice care se găsesc la capetele cromozomilor care protejează ADN-ul din ei de deteriorare și sunt asemenea unor capse de la capetele șireturilor noastre care previn zdrobirea. Acestea se scurtează în mod normal pe măsură ce îmbătrânim, lucru care duce la deteriorarea ADN-ului și care crește riscul de a dezvolta probleme precum Alzheimer, diabet și boli de inimă.
Cercetările mai arată că oamenii cu telomeri mai lungi arată mai tineri și se simt mai bine. Oamenii din Marea Britanie sunt îndemnați să nu bea mai mult de 14 unități de halbe de bere sau 10 pahare mici de vin în mod regulat pe săptămână.
Americanii sunt sfătuiți să nu consume mai mult de 14 sticle de bere săptămânal (pentru bărbați) și șapte pahare mici de vin (pentru femei). Oamenii de știință de la Oxford au examinat date genetice și de sănătate de la 245.000 de adulți de la Biobank din Marea Britanie în cadrul analizei.
Participanții au fost împărțiți în funcție de vârsta medie de 57 de ani pentru studiul publicat în revista Molecular Psychiatry. Majoritatea erau băutori, iar doar 3% dintre aceștia au susținut că nu au consumat niciodată alcool. Medicii nu recomandă excesul de băuturi alcoolice și o mai mare atenție asupra numărului de pahare dacă este cazul.