De ce să nu mai bei niciodată vin după bere. Descoperirea neașteptată venită de la Harvard

De ce să nu mai bei niciodată vin după bere. Descoperirea neașteptată venită de la Harvard
Marea revelație: berea înainte de vin sau vinul înainte de bere?

Există o întrebare care i-a cam sâcâit, atât pe cercetători, cât și pe adepții lui Bachus, „berea înainte de vin sau vinul înainte de bere?” Aparent, aceasta este o întrebare importantă pentru persoanele care speră să evite mahmureala. Cel puțin, a fost suficient de importantă pentru ca cercetătorii să publice un studiu pe această temă. Și s-ar putea să avem acum un răspuns. Un studiu amplu asupra alcoolului pune la îndoială afirmațiile privind sănătatea inimii, dar și amestecul celor două celebre băuturi alcoolice.

Berea înainte de vin sau vinul înainte de bere. Ce se așteptau cercetătorii să găsească

Studiul Alarge realizat de Universitatea Harvard contestă teoria conform căreia consumul redus de alcool ar fi benefic pentru sănătatea inimii. Același studiu mai sugerează, în schimb, că acest lucru poate fi atribuit altor factori. Este vorba de stilul de viață comuni în rândul băutorilor ușori sau moderați.

Un alt aspect al acestui studiu, poate cel mai interesant pentru adepții lui Bachus, este cel legat de ordinea a două băuturi celebre, berea și vinul. Conform rezultatelor, în urma testării a 90 de adulți cu vârste cuprinse între 19 și 40 de ani, repartizați  în mod aleatoriu într-unul din cele trei grupuri, s-au constatat următoarele trei aspecte.

Aspectul 1

Grupul 1 a băut bere până când nivelul de alcool în aerul expirat a fost de cel puțin 0,05%, apoi a băut vin până când acesta a fost de cel puțin 0,11%. Această valoare depășește cu mult limita la care poți fi acuzat de conducere în stare de ebrietate în SUA.

Aspectul 2

Grupul 2 a băut vin până când nivelul de alcool în aerul expirat a fost de cel puțin 0,05%, apoi a băut bere până când a fost de cel puțin 0,11%.

Aspectul 3

Grupului 3 i s-a permis să bea fie numai vin, fie numai bere, până când nivelul de alcool în aerul expirat a fost de cel puțin 0,11%.

O primă concluzie

După aproximativ o săptămână, experimentul a fost repetat. De data aceasta, rezlultatele au fost cu totul altele. Studiu a arătat faptul că membrii primelor două grupuri de test au făcut schimb. Cu alte cuvinte au schimbat ordinea vinului și a berii pe care au băut-o.

Aceleași rezultate, dar în cazul ultimului grup testat, a arătat că cei care au băut doar vin, sau doar bere, aua vut cama celeași simptome de mahmureală ca primele două grupuri. Grupurile au avut stări similare de mahmureală, mai spune studiul. Toți participanții au fost aleși pe aceleași criterii, sexul, dimensiunea corporală, obiceiurile de consum și frecvența mahmurelii.

Marea revelație: berea înainte de vin sau vinul înainte de bere?

Conform înțelepciunii convenționale, băutorii de bere înainte de vin ar fi trebuit să fie într-o formă mai bună decât băutorii de vin înainte de bere. Dar nu asta a constatat această nouă cercetare.

Nu a existat nicio corelație între simptomele mahmurelii și faptul că subiecții au băut doar vin, doar bere sau au trecut de la unul la altul în oricare dintre aceste două.

Poate cele mai puțin surprinzătoare constatări? Cei mai buni predictori ai unei mahmureli proaste au fost cât de beți s-au simțit subiecții sau dacă au vomitat după ce au băut. Și are sens, deoarece alcoolul este absorbit destul de bine și destul de repede, indiferent de sursa sa.

A fost cu adevărat necesar studiul?

Când auziți despre această cercetare, s-ar putea să vă întrebați, dacă a fost într-adevăr o prioritate. Probabil că nu. Și, în pofida rezultatelor, unii vor discuta despre alegerea berii sau a vinului. Dar cred că merită să punem la încercare presupunerile pe care le avem despre dietă, sănătate și, da, despre băutură.

Concluzia

Îndosariați-o la rubrica „mituri medicale demascate”. Probabil că nu contează prea mult dacă beți vin și apoi bere sau invers. Indiferent de băuturile pe care le alegeți sau de ordinea în care le beți, ceea ce contează cel mai mult este să beți în mod responsabil, să nu conduceți niciodată sub influența băuturilor alcoolice și să știți când trebuie să renunțați.