29 mart. 2023 | 15:22

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă expirată. Specialiștii au dat verdictul

Sănătate
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă expirată. Specialiștii au dat verdictul
Se strică sau nu apa îmbuteliată?

În timpul unei călătorii cu mașina, iei o gură mare dintr-o sticlă de apă pe care ai cumpărat-o de la ultima benzinărie. În ciuda promisiunii de pe etichetă privind un gust natural, papilele tale gustative resimt o aromă chimică. Examinezi sticla și afli că data limită de vânzare a fost acum o lună. Cu alte cuvinte, am putea spune că ai băut apă expirată, dar în esență nu despre asta este vorba. Cu toate astea, specialiștii explică ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă expirată.

Se strică sau nu apa îmbuteliată?

Apa îmbuteliată depozitată necorespunzător nu numai că poate avea un gust ciudat, dar poate deveni toxică sau contaminată în timp. Este important să știi care este diferența dintre apa cu gust ciudat și apa care ar putea să te îmbolnăvească.

Atunci când apa îmbuteliată se învecheste, se întâmplă adesea pentru că sticla a început să se deterioreze, eliminând substanțe chimice microscopice din ea. Acești compuși pot face ca apa să aibă gust de medicament, clor sau ozon, spun specialiștii.

Fiecare sticlă varsă câte puțin substanțe chimice, doar în virtutea faptului că a fost în contact cu apa. Unele dintre aceste substanțe chimice sunt mai toxice decât altele, cum ar fi antimoniul, o substanță chimică care poate afecta stomacul și intestinele, și esterii ftalați, care pot perturba sistemul endocrin.

Vezi și: De unde provine apa plată îmbuteliată, de fapt. Medicul Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă

Specialiștii au dat verdictul

Mai trebuie știut faptul că sticlele din sticlă eliberează mai puțin antimoniu și esteri de ftalat decât cele din plastic. Dar majoritatea sticlelor de apă sunt fabricate din plastic din polietilen tereftalat (PET), care tinde să elibereze cel mai mult antimoniu dintre toate materialele comune pentru sticle.

Dar chiar și sticlele din PET nu ar trebui să elibereze suficiente substanțe chimice pentru a face apa din interior toxică. În timp, apa și sticla ajung la un echilibru chimic, astfel încât în băutură sunt prezente doar urme de compuși în orice moment. Locul în care depozitezi apa poate avea, de asemenea, un impact asupra gustului acesteia. Potrivit Asociației Internaționale a Apei Îmbuteliate, recipientele din plastic sunt ușor permeabile, ceea ce înseamnă că moleculele de aer pot intra și ieși din sticlă.

Vezi și: Cum reciclezi sticle și PET-uri la Kaufland România. Ce bonus primești dacă o faci

S-a aflat ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă expirată

Specialiștii mai spun că, în rare ocazii, gustul apei expirate poate proveni de la microorganisme. Deși companiile producătoare de apă îmbuteliată trec prin procese riguroase pentru a-și păstra produsele în condiții de igienă, se pot întâmpla accidente.

De exemplu, în aprilie 2016, unele birouri de afaceri din Spania au primit apă de izvor îmbuteliată contaminată cu norovirus. Aceștia au pus apa de izvor contaminată în răcitoarele din birouri, iar peste 4.000 de persoane au dezvoltat simptome de gastroenterită, precum vărsături și febră.

Pe lângă viruși, drojdiile, mucegaiurile și bacteriile se pot strecura și în sticlă, adesea în timpul procesului de ambalare sau al transportului. Dacă beți imediat sticla, probabil că microbii nu vor avea timp să se reproducă în mare măsură. Dar dacă lăsați o sticlă în lumina soarelui pentru o perioadă îndelungată, veți crea un mediu cald și stabil pentru ca aceștia să se înmulțească.

Quoc Le spune că apa contaminată poate avea arome de mucegai, mucegai, mlăștinos, acru sau rânced. De asemenea, este posibil să vedeți o peliculă ușoară și vâscoasă lângă marginea sticlei, deoarece acesta este principalul punct de intrare a microbilor.

Dacă apa ta are gust de mlaștină, s-ar putea să te îmbolnăvești. Cât de bolnav depinde de sistemul imunitar și de microbii care se află în apă. În timp ce unii microbi pot da febră sau dureri de stomac, alții pot provoca o diaree severă care este suficientă pentru a vă trimite la spital.

Vezi și: Cum faci bani la Lidl, Kaufland și alte magazine din România, în loc să dai. Cât primești pe sticlele goale

Ce să faci cu o sticlă de apă expirată

Dacă ești o persoană frugală sau conștientă de mediul înconjurător, poate că te întrebi cum să recuperezi apa îmbuteliată expirată. Deși ai putea fi tentat să le dai apă expirată plantelor sau animalelor de companie, ideea s-ar putea întoarce împotriva ta, deoarece aceiași contaminanți care-ți pun sănătatea în pericol ar putea să le îmbolnăvească și pe ele. Și ele au nevoie de apă curată.

Specialiștii spun că poți filtra apa printr-un filtru cu cărbune activat, care ar trebui să elimine mulți dintre contaminanți, iar dacă crezi că microbii ți-au infestat apa, fierberea ei timp de un minut ar trebui să elimine aproape toți agenții patogeni.

Chiar dacă sticla este proaspăt ieșită din fabrică, experții nu recomandă reutilizarea ei decât dacă ambalajul dă explicit acordul. Germenii de pe degete și din gură pot coloniza recipientul, dezvoltându-se într-un pericol pentru sănătate până în momentul în care te decizi să reumpli sticla.

În schimb, poi arunca pur și simplu sticla în coșul de reciclare atunci când ai terminat. Nu este nevoie să o clăești sau să răzuiești eticheta. Aceiași specialiști spun că atât sticlele din sticlă, cât și cele din plastic sunt 100% reciclabile. De fapt, sticla va fi probabil folosită pentru a ajuta la crearea de noi sticle, pe care le poți cumpăra din nou, sperăm că de data aceasta înainte de data de expirare.

Concluzie

Acum ai aflat ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă expirată. Așadar, tot ce ai de făcut este să ții cont de sfaturi și să ai grijă la ceea ce cumperi. Până la urmă, totul depinde de fiecare dintre noi.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Ce e bine să ții mereu în portofel ca să ai prosperitate. Așa vei atrage bogăția și fericirea în viața ta
Click.ro
DOCUMENT. Forma finală a „ordonanței trenuleț”. Măsurile de austeritate pregătite de Guvern
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
Salată cu ton și porumb. Prânzul ideal pentru perioada dietei
EVZ.ro
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews
Cine l-a eliminat, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul șoc dezvăluit de Mitică Dragomir
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
Se dau AMENZI pentru CEI care STAU LA BLOC. Gestul BANAL, dar INTERZIS!
Mediaflux
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro